♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Monday, February 22, 2016

Taman Botani Shah Alam - apa yg menarik?

Sabtu lepas kami bawak anak-anak gi jenjalan. pandai memasing tuntut nak jenjalan sbb cuti lama CNY aritu takde ke mana. ajak gi zoo negara, nak gi farm in the city la, nak gi taman burung la. ajak gi tido hotel la nak mandi kolam. 
hai la anak. mahal-mahal tu tiket nak masuk. mama papa lom gaji lagi. skrg ni kena jimat bajet-bajet. nanti nak cuti-cuti pulau... hahaha... berangan tul....

mohla kita gi satu tempat yg ada semua tu. ada haiwan-haiwan, ada kolam renang.. ha ke taman botani la kita..

survei pun lebih kurang. main terjah je. sampai sana kol 11.30 pagi. dah banyak kete parking. kete kena parking kat luar bayar RM3.00 sekali masuk.


terus jalan ke kaunter
utk kami 5 beranak cuma bayar RM6 je
dewasa = RM3
kanak-kanak 6 tahun ke atas = RM1

so, utk ayna dan aqil = FREE

huhu... bagus-bagus.. jimat disitu.

utk masuk rumah 4 musim harga lain
kena beli siap-siap
kami tak nak masuk pun


kami byk ikut orang je kat sini
orang tunggu bas kami pun tunggu bas
rupanya mmg kena naik shuttle bas
kalau gi geng-geng leh sewa basikal

shuttle bas takde kena bayar
nak jalan kaki pun jauh jugak nak kena jalan nak ke tempat lain

kami byk tgk orang seriyes blur sbb tak tau 
orang naik shuttle bas kami pun naik
orang turun kami pun turun

bas lalu kat taman haiwan tp kami taktau nak turun camne
sbb kami cuma nak gi situ je
  
biler dah turun blur
tgk map tak reti pulak.. huhu..
ni la sebab tak survei betul-betul.. kihkih...
peta dalam tu

dah sampai tu jalan-jalan amik gambar je









jalan jauh jugak sbb bawak budak
sian dorg kena jalan jauh

pegi balik kat tmpt turun bas
nak naik bas lagi ke taman haiwan pulak

bas sampai tp kami taktau nak turun nanti
mujur la ada budak sekolah tu tekan loceng, dapatla kami turun kat situ
jauh ooo jalan
takat kami laki bini leh lagi jalan, ni dgn anak-anak mmg takdenya nak jalan kaki


kat sini budak-budak suka sbb ada haiwan
tak dpt bawak gi zoo, kat sini pun bolehla 




suka anak-anak dapat bg makan rusa 


kat luar signboard ada tulis kolam renang tp kami tak nampak pulak kolamnya
jenuh jalan ke dalam tak sampai-sampai jugak
taye yg wat keje kat situ kalau jalan ke depan lagi ada apa
dorg ckp kolam renang
ok cun.. mmg kami nak gi sana pun..

tu dia...
besar kolam dia

takde staff yg jaga
takde kena bayar apa pun

orang pun tak ramai
sbb jalan jauh bagi anak-anak mandi puas2 kat situ

kolam ok cuma toilet je takde air tp ada disediakan getah paip panjang
lama gak bg dorg mandi 3 jam jugak kami kat situ
sunburn muka memasing



  

seronok dorg mandi
asalkan dapat mandi kolam dah best kan walaupun memasing muka dah masam sbb kena jalan jauh 
kat situ ada jugak gerai makan
kami beli 3 burger sbb anak-anak dah kelaparan
sedap jugak burger RM3.00 makan panas-panas


pas mandi singgah lagi taman rusa
pastu tunggu bas balik 
tak sabar nak sampai kete nak tido.. huhu 

so far, okla. anak-anak enjoy mandi dapat tgk haiwan lagi
cuma memasing kepenatan
 

 


3 comments:

Kayu Manis said...

Walaupun nmpk pyh dn sukar..tpi berbaloi2lh dpt tgok bntng n dpt mndi lgi.kira 3/4 n onelh ni...pnt yg berbaloi2 kta org...anak knor selalu kt sini sbb bt assignment bgai..tpi mk nye tk pernh sampai...

Ayu Ayunie said...

betul tu kak. nak jimat puye pasal kat sini kira okla leh mandi kolam, ada haiwan lagi, heheh

Mama Miraki said...

Cantik kolam