♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Thursday, January 7, 2016

2016 - Selamat Bersekolah Ayna Nafeesa

huhuhu... setahun tu ku mendiamkan diri. ada byk citer tapi mood nak menaip tiada dan keje pun makin banyak sama ada kat umah ataupun kat opis.moga tahun 2016 diri ini rajin nak merapu kat sini...

Happy New Year 2016. permulaan tahun baru yang baik. alhamdulillah. masih bernyawa di tahun baru ini yang semestinya penuh cabaran dan dugaan. Tahun baru, semangat baru. hidup semakin teratur, semakin sibuk dan kami masih berusaha mengukuhkan ekonomi family, menjadi parents yang makin matang dalam menguruskan anak-anak dan rumahtangga dan masih berusaha betulkan diri menjadi insan yang baik, beriman, muhasabah diri dan berjaya.... (skema sgt ayat nih)..

Tahun ni anakku yang kedua, Ayna Nafeesa dah mula bersekolah tadika 5 tahun. terasa dia masih kecik lagi untuk sekolah. masih lagi ingat dia masih baby.. uwaaa.... mamanya dia yang nangis. 

Kalau untuk kakaknya Echa kami masukkan di little caliph masa tadika dulu, untuk ayna, based on pengalaman kami semasa kakak echa di little caliph dan bajet kami yang tak baper nak ok sgt nih, kali ni kami pilih tabika perpaduan yang murah dan yang penting tidak membebankan kami. terpulang pada pandangan memasing, ada yg ok, ada yg x ok. yg penting anak dapat belajar dan anak masuk tadika.. tulis status kat facebook... kehkeh... 

alhamdulillah, untuk hari pertama, ayna senang bangun pagi. mungkin dia pun bersemangat nak ke sekolah. nak tau apa yg bestnya sgt sekolah. Ayna mmg kuat semangat. time check gigi kat klinik pun masa ni ikut kakak echa nak cabut gigi. saja mintak misi checkkan gigi dia. nak bg dia pengalaman merasa check gigi di klinik. ayna rileks je walaupun kami tau dia sgt takut sebenarnya.  

sama juga masa mula-mula start masuk kelas, kami tau dia takut sbb ayna sgt manja dan pemalu. tp, dia hanya duduk senyum-senyum dan banyak tgk keliiling. tp, dia tak nangis pun. tgk kawan-kawan yang menangis, gegar pagar, ayna diam je. ya Allah. sebak sgt hati ni sbb ayna kena berdikari. ayna pertama kali kena tinggal dgn orang lain yang masih baru untuk dia. yela, anak yang dijaga oleh atuk nenek. mmg la kami sgt risau. risau dia tak biasa dgn ramai orang, camne nak uruskan diri, kalau di umah atau umah atok nenek, sume dah disediakan. tapi....... alhamdulillah syukur sgt ayna baik. kami bangga dgn ayna...


time nak ke skolah 


amik gambar jap layan mama nak update kat whasapp, fb.. huhu


yg awal datang, takde kawan lagi 
time ni risau dia bosan


tak sampai hati nak terus tinggal  
temankan ayna sampai cikgu halau parents keluar.. hihi


taknak bosan sbb tunggu lama
layan main mainan yang ada
puyela byk mainan

kakak echa pun ikut skali bagi sokongan kat adik dia
dia cakap banyak mainan tak macam tadika dia dulu
nape mama tak masukkan dia kat tadika ni? pulok.... tadika awak tu lagi mahal tau... 


dah balik... 
bila dgn cousin-cousin dia yg sebaya, dia la yg plg kecik
tp, bila tgk kengkawan dia kat sini, ehh ada lagi kecik dari dia..

ayna pegi balik naik van
ok. naik van dah pass
cikgu-cikgu pun temankan sekali beratur naik van.
syukur sgt dipemudahkan

mmg balik je macam-macam kami taye
taye itu, ini.... hehehe..

takat ni dia masih nak gi sekolah lagi.
mamanya pulak yg kira baper hari lagi nak cuti sabtu ahad sbb nak anak-anak rehat tido lelama..
kehkeh...


gambar pagi semalam time tnggu van datang
moga ayna belajar rajin-rajin dapat  ilmu yang cikgu ajar
mam sayang sgt anak-anak mama.

3 comments:

idzwa kamaruddin said...

kejap je anak-anak dah besar kan ;)

Nafira usof said...

sebaya dengan Delisha lah nih.
Delisha masuk tadika sama cam kakak Anis dia dulu.
tadika tu dekat jer dengan rumah ibu dia.
jadiknye ibu dia yang hantar n amik dia dari sekolah.

Selamat menempuh alam persekolahan Ayna.
belajar rajin2 k~

Ayu Ayunie said...

Aahkan... harap mereka ok je sekolah. 😉