♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, June 30, 2015

Bisnes Rempeyek

Alhamdulillah. rezeki kami dgn bisnes rempeyek kami yg bermula ramadhan tahun lepas masih kami jalankan untuk tahun ni. tahun ni kami lebih yakin nak jual produk kami tak macam tahun lepas nak iklan pun malu-malu. Stok pun awal-awal kami dah start buat. Hari-hari kami menggoreng bermandi minyak. Huhu. Mmg la panas berbahang. Kalau buat malam leh minum, kalau ari weekend kami menggoreng pagi dan malam. Hari keje je start malam. Tupun pas setllekan anak-anak dulu. Ajar kakak buat homework, ajar ayna n aqil baca skit-skit. Biasanya hubby bancuh dulu tepung bahan-bahan untuk rempeyek. Dia buat sorang dulu. Kita tolong bila aqil dah tido. 

Nape rempeyek? Yela. Orang muda hidup di bandar kl, tp jiwa tradisional betul. hehehe. takdela. sebenarnya hubby belajar dari mak dia yang hanya buat utk adik-beradik dan family je. pastu try buat sendiri, kebetulan mak hubby pun tak larat sgt, so hubby yg la yg amik alih. Pastu dia seronok pulak buat sendiri pastu jual. sebagai isteri, apa yg dia wat, kita sokong je. leh tambah duit poket kami. anak ramai, belanja besar. harapkan gaji kami suami isteri mmg berapa la sgt. tp kami bersyukur dgn apa yang kami ada. bukan tak bersyukur. cuma, nak menambahkan sumber rezeki.

Buat masa ni kami hanya buat rempeyek kacang tanah je. Insyallah, mmg nak try buat rempeyek kacang dhal, tumpi. 


 

kami buat kecil-kecilan je
guna dua kuali kecik je pun

ada gak yg kol nak dtg umah nak tgk kami cara kami goreng
nak tgk dapur kami pun ada jugak

insyallah, terjamin kebersihannya sbb kami pun tak suka buat kerja dalam keadaan semak 
semak mata kang kalut jadinya
bila mata tenang, hati tenang barula boleh menggoreng dgn tenang
yela, dah kena bahang panas minyak dan api, kalau hati tgh marah, 
jadi membara tak jadik pulak rempeyek tu. huhu.





Monday, June 22, 2015

Salam ramadhan

salam 5 ramadhan. barula kiter muncul. kejap je dah nak dkt seminggu pose. pose kali ni mmg mencabar. selesema, sekit tekak, batuk semua bercampur. anak-anak pun demam silih berganti. camne mamanya nak sihat kan. dah ok skit selesema berjangkit lak dgn anak yg sorg lagi. heheh.

puasa kali ni pun mmg excited sbb ada budak tu join sahur sekali. kakak echa pun bangun sahur. tp xdpt puasa satu hari sbb demam. dah baik demam.. tekak pulak sakit, hidung pulak selesema. sian pulak.


sahur hari pertama
kami laki bini tak lalu makan kuah-kuah lemak pepagi 
buat sambal, taruk kicap pun dah sedap



sahur hari kedua
buat ayam kicap bawak umah nenek dorg skali



manu berbuka hari kedua 
yg kita masak, kari ayam dgn sambal udang


meriah menu kalau berbuka ramai-ramai ni kan
hari biasa berbuka kat umah mertua
kekadang je buka pose kat umah sendiri

hari sabtu ahad buka pose umah mak abah
time tu la adik-beradik pun dtg berbuka sesama
 

Monday, June 8, 2015

Short Trip Ke Cameron Highlands 2015 (30 Mei - 1 Jun) - Part 2

Lambatnya nak abiskan citer cameron ni. mood cuti-cuti masih ada lagi. kejap rasanya cuti jenjalan ngan family. minggu ni last cuti sekolah. kan best kalau masih lagi cuti menginap di hotel ataupun time ni tgh mandi-manda di swimming pool. huhuhu.

ok. ni citer hari kedua kami kat sini. arini cadangnya nak gi jalan-jalan 3 atau 4 tempat. nak gi amik gambar ngan bunga-bunga. nak gi amik gambar ngan pokok teh, stroberi kononnya. sbb byk tmpt nak pegi, cakap kat sume pagi-pagi kena kuar. kol 8 pagi dah kena kuar.. 8 pagi tau.. 

hmmm... tp yg jadik.. kol 8 pagi baru memasing mandi, kol 10 lebih baru kuar. eeehh.. kitorg anak-beranak dah lama siap. mmg apa-apa kena siapkan bebudak dulu. suka biler siap dulu leh amik gambar kat luar dulu, rileks-rileks. pastu dorg tgk ktorg anak-beranak dah siap cantik-cantik, mula la dorg kelam kabut. huahuahua..

pagi tu sarapan dibuat oleh kami chef ayu dan chef wan. nasi goreng, nugget dan sosej.


agenda pertama kononnya nak gi Lavender Garden. ni kakak dan adik ipar yg nak pegi. xpenah sampai sini lagi. taktau jalan mana. waze tak dapat-dapat. jem giler time tu.  hubby terus drive arah ke ladang teh sg palas. ni mmg xde dalam agenda tempat nak pegi. sbb dah penah pegi, tak kuasa nak layan jalan-jalan yg sempit. pastu nak jalan naik bukit sampat atas. xsanggup!! tp dah driver yg hala ke sana. layan jela.

wah bestnya dapat parking kete sampai atas. rupanya cakap je ngan jaga lalu lintas kat situ nak naik atas sbb ada bawak warga emas. mmg mil tak larat nak jalan pun. dapatla kami parking sampai atas. yehhaa...

masuk kilang proses teh, amik gambar dgn pokok teh, dah tu jela.


ayna yg dah pandai posing skrg
 

anak-anak malaysia

pastu kami terus ke Lavender Garden. ni mmg first time pegi sini. pusing-pusing baru dapat parking. masuk kena bayar. rm6.00 dewasa. kanak-kanak rm4.00. dlm pun nak petik bunga ke stroberi pun kena bayar lagi. sume kena bayar la. hehehe.



lavender..

 



 utk yg honeymoon mmg sesuai gi sini
kami laki bini pun feeling honeymoon gak ler
 

kunci-kunci cinta
 


bunga-bunga boleh petik
1 batang RM2.00
6 batang RM10.00

petik 3 batang untuk budak-budak

belum sempat sampai homestay dah patah-patah bunga tu



kakak dan adik



papa tgh layan anak nak bunga mana nak petik
mama tak kuasa dah nak jalan
penat kejar si kecik nak masuk dalam kolam ikan kat situ. huhuhu.

ada cafe kat situ.
beli muffin dan lepak minum. syok layan sejuk-sejuk view cantik.

cepatla balik. perut dah lapar. time tu dah kol 1 petang.

ingatkan nak bawak budak-budak gi taman rama-rama. mesti seronok dorg tgk rama-rama besar terbang. time last gi sini ayna baby lagi. sebelum tu nak makan dulu. tp jalan nak ke brinchang puyela jem, x jadik kami nak patah balik.

malam pun tak ke mana-mana sbb hujan. dah siap-siap nak pegi pasar ke jalan-jalana kat tanah rata. sekali hujan.  sementara tu layan movie ghost rider. sampai ke sudah hujan tak berhenti. terus bentang toto. tido la. hubby dan adik-adik dia je kuar.

esok paginya, mil masak breakfast nasi lemak. nak kuar awal pagi. nak gi kea farm. beli-belah sebelum balik kl. pagi-pagi pun kol 9 lebih gak kami kuar. haha. sana kol 6.30 pagi dah cerah mentari.




makan je kami kat sini. kalau lama-lama mmg mengembang memasing. kejap-kejap makan. maggi la, roti la. hehehe. seronok sbb ramai-ramai pegi.

kol 12.30 tgh kami terus check out. terus balik kl. takde menyinggah pun mana-mana.

tu jela kisah cuti kami di cameron highlands. kejap je rasa tau. mmg tak puas.






Wednesday, June 3, 2015

Short Trip Ke Cameron Highlands 2015 (30 Mei - 1 Jun)

Settle jalan-jalan cuti sekolah dengan awalnya. Awal cuti sekolah start dah gi berjalan-jalan makan angin. kalau nak cuti sekolah je mmg kalut nak cari tempat nak jalan-jalan. ke bukan cuti sekolah jugak pun nak jenjalan jugak? huhu. saja nak menyibuk nak gak tambahkan kesesakan di jalan raya. baru la feel cuti sekolah (ayat sedapkan hati).

sebenarnya kami takde plan pun nak jenjalan jauh-jauh. bajet tak byk sbb byk abis ke indonesia bulan 4 lepas. nak kena kumpul duit lagi. nanti nak raya. gaji lambat... uwaaa..

mak hubby ajak jalan-jalan cameron highlands. kebetulan adik ipar cuti study seminggu. sume takde hal apa, mmg elok la kan berfamily day kat sana.

cam biasa, bab booking membooking mmg serah kat cheq. 

nak tido kat homestay yg penah kami stay dulu tahun 2011. kol balik owner yg kami penah stay dulu, tp dah full. puas la google carik sana sini. hati mmg nak sgt umah kami sewa dulu sampai tgk umah lain pun cam tak best je. hahahaha.. risau la tak menepati piawaian kami sefamily. kalau ramai-ramai suka tido homestay sbb leh masak. yg penting muslim puye.

rezeki kami..... dua minggu sblm pegi, dapat jugak homestay yg kami penah sewa dulu. ada customer kansel booking. kali ni terus direct owner. nanti kiter share no hp owner kat sini. 

yeayyyyyyy... terus hati berbunga-bunga. tak sabo nak pegi.

kami pegi 2 kete tp tak dapat konvoi sbb 1 kete lagi ipar-ipar gi lewat skit. so kami gerak dulu. 

kepala tetap pening jalan pusing-pusing dengan si kecik tak reti dok diam. berhenti kat air terjun lata iskandar. ingat nak amik gambar pastu bagi kaki main air je. dah memasing nak berendam pulak.



sebelum memasing basahkan diri dalam air 
ayna siap lipat suar dia konon
lastnya basah sume.. huhu

dah tak leh lelama kat situ
dah kol 1 lebih
nak berhenti lagi kat cameron valley bharat
tempat wajib berhenti
minum teh tarik panas-panas
tp, xlalu sgt sbb perut masuk angin sbb laparrrrrrrrrr
kepala pening.......

kol 2 petang leh check in dah
mmg ngam2 kol 2 ptg kami masuk umah
kali kedua pegi sini so dah tau kat mana


kami menginap di sini
Desa Athurium Apartment

tengah-tengah antara tanah rata ke brinchang
kalau dari tanah rata terus je sampai belah kanan nampak tangki air besar ada signboard apartment kat situ

view kat sini cantik


dekorasi dalam umah
cantikkan
suka sgt dapat stay sini lagi

rumah ni complete
takyah bawak toto, tilam, bantal puyela banyak
tuala pun ada owner sediakan tp limited la
pinggan mangkuk, jug air pun banyak
rice cooker, periuk besar kecik, kuali besar kecik sume ada
blender pun ada
mandi pun water heater mmg terbaik

tinggal bawak bahan2 nak masak je cam garam, gula..
best kan..  buat cam umah sendiri je 

ada 3 bilik 2 bilik air

1 malam = RM250.00
deposit sebelum pegi RM100.00

 no contact owner : 019-693 5829 (pn nora)
whatsapp je ngan dia

  

ada tv siap beyond HD sume channel ada
biler malam tak kuar sbb ujan kami layan movie reramai.. 
ghost rider, iron man, syok woo.. layan sgt...

kali ni dah siap booking port tido dpn tv
biar family kak ipar yg tido dalam bilik pulak
sbb malam-malam lagi sejuk
berselimut sakan memasing


bilik no 3
bilik adik2 ipar pompuan


bilik no. 2


dapur yg complete

malam tu kami ke pasar malam je
hujan kejap-kejap
kejap ada, kejap takde

sampai je terus makan
kelaparan sampai perut masuk angin
tak sempat nak amik gambar lauk-pauk yg kami bawak dari kl

kiter masak ayam kicap je
mil masak udang sambal dan masak lemak tempe

rehat dulu sementara tunggu yg lain sampai


si kecik pakai topi kakak echa.. masam je muka..

Ni breakfast kami esok paginya
kami laki bini masak nasi goreng dan goreng nugget sosej
mil rebuskan keledek dan jagung

stok ikan bilis sambal kering dan sambal hitam pahang pun kami angkut
bestnya layan makan dgn nasi panas-panas time sejuk-sejuk ni


'

jgn terkejut dpn ni mmg ada kubur
tahun 2011 kami pegi kubur tu sikit je jauh je pun
skrg ni dah banyak dah sampai ke depan pun

tp takde apa la
malam2 meriah je kat situ
siap lepak2 ada yg berbbq lagi

malam lena je kami tido 
tutup tingkap kol 3 pagi sbb sejuk sgt


anak-anak dara bergambar
takyah suh posing gaya camne, pandai je dorg pose ekk