♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Friday, April 24, 2015

Trip Ke Medan, Indonesia

Alhamdulillah. penat rasa baru balik dari bercuti ni. Letih badan ni masih terasa skrg walaupun dah start keje arini. cuti 4 hari mmg rasa lemau nak gi opis. keje pun byk menunggu. huhu.. tp, sbb hari ni hari jumaat so rasa cepat la masa berlalu. sedar-sedar dah kol 5 ptg. hehe.

Percutian dan perjalanan yang dirancang sejak 10 bulan yang lalu. amik ko! puyela lama nak plan cuti-cuti ni. free seat puye pasal. main rembat je promotion yang ada. nah.. skali biler dah tiba masanya, kalut nak carik duit. uwaaa... mmg la ada simpan duit.. bajet-bajet..gi shopping mall pun pegi cuci mata je. tido hotel pun dikurangkan, tp still bajet kurang.. sedih!! tobat tak nak wat keje giler camni. terseksa jiwa raga sebelum nak pegi. sampai dah pegi ni pun terseksa jugak sbb duit byk abis. huahuahua... ^_^

Niat nak bawak anak-anak naik kapal terbang. kakak echa dah 2 kali naik time gi bandung dan langkawi. adik-adik dia tak penah lagi. so.. tangan ni sesaja la gatal pi website air asia. nak cari free seat. nak gi dalam malaysia je sebenarnya. nak makan angin, bkn nak shopping, nak jalan-jalan tido hotel, mandi kolam. tu je. langkawi dah byk kali pegi. kami mmg suka tido hotel. hubby cakap kalau gi penang, kelantan, terengganu baik naik kereta. senang nak jenjalan bawak kete sendiri di negara sendiri. ok..ok.. ingat nak gi Kota Kinabalu. Kita penah la sekali pegi. Hubby tak penah pegi lagi. Nak jalan-jalan kundansang tgk lembu susu.. Tp tiket mahal. kota kinabalu tak dapat tiket freeeeeeee..... 

Test-test tiket (mentang-mentang time tu ada duit kan.. sukati aku je) tgk yang dapat free seat zero fare hanya Medan, Indonesia je. erkk... Medan? okla tu. terus bayar tanpa banyak pikir. 

Tiba masa untuk check in flight guna website. boleh buat dalam masa 2 minggu seblm fly. tgk ada kuar due payment RM260. terus contact air asia naper leh ada due payment. sbb takleh check in kalau ada due payment. rupanya air asia indonesia balas emel tu untuk tax sbb berkuatkuasa Februari 2015 tax yg dikenakan di airport indonesia akan dimasukkan dalam tambang.. sekali lagi nangis.. belum pegi bajet dah kurang. hewhewww.. takpela kat sana dah takyah pikir-pikir nak simpan duit untuk bayar tax. dah setel kat malaysia.

bila nak naik kapal terbang, hati jadik gundah gulana, risau, takut.. teringat tragedi MH17 pada julai 2014.

pulak tu ingat air asia indonesia jatuh pada disember 2014.. hati jadik tak keruan. fobia.. nak cancel takleh. nak tukar destinasi takleh, nak tukar date, kena tambah seribu lagi. pasrah.. redha je. kalau dah ajal.....

dah setel bayar tax, dah leh check in pegi balik.

passport pun buat dua minggu sebelum. cuma kiter, hubby dan aqil je kena wat. kakak echa dan ayna boleh pakai lagi passport dorg sbb buat tahun 2012 so lom cukup tempoh 5 tahun. 

time nak buat passport kami dapat kaunter khas. kami buat kat UTC sentul hari sabtu. sebelum kaunter bukak, beratur panjang sampai berbelit-belit. tp bila dah dapat nombor giliran, dah tak nampak ramai org dah. lagi satu untung sbb kami dapat kaunter khas sbb ada baby. so jimat masa dah. tp skali sistem down. kena tunggu 2 jam gak baru setel. huhu..

gambar takyah susah-susah nak amik gambar passport kat kedai gambar tau. kat imigresen terus je. macam JPN dah. terus amik gambar kat kerusi kiter duduk je. tunggu sejam, dah siap.. senang kan.

kat sana kami nak free n easy. taknak amik travel agen bagai. sbb kami masa santai-santai je. bukan pegi negara eropah pun. bahasa indonesia je pun, kakak echa pun leh paham sbb dia suka tgk sinetron. hehe. lagipun bahasa indonesia kat medan ni leh paham sbb dorg guna bahasa baku. tak macam kat jakarta. search di blog-blog tgk pak supir di medan. ramai yang suggest amik Roy. sebelum tu dah tanya beberapa orang kat facebook yg buat transport kat Medan ni. Kami mmg taknak pegi sampai Parapat Danau Toba. sbb ada anak kecik pastu jauh sgt perjalanannya. cukupla tgk Danau Toba dari jauh je. tp, harga dorang mahal. cuma Roy yang murah. hotel konon nak booking sendiri. 

Harga yang Roy bagi hotel + transport untuk 3 hari 2 malam untuk 2 tempat Berastagi dan Medan dalam RM1040.00.

Tapi, sbb taknak melebihi bajet... hotel di Berastagi booking kat Agoda. hotel kat Medan je Roy bookingkan sbb lagi murah dari Agoda. Total dalam RM800.00. Untung la dalam RM200.00 kan..kan.. huhu. tp nak senang kalau ada bajet lebih mintak je pak supir bookingkan hotel je. tu sbb kami nak bajet sikit leh guna bajet tu ke lain. apa-apa jela kan.. pening dah..

So, the journey begins ------------> 20/4/2015 - 22/4/2015...




1 comment:

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1