♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Thursday, April 30, 2015

Happy Holiday!

Yehuuu.. cuti 4 hari. time utk rehat-rehat kan diri. takde plan ke mana cuti ni. jenjalan dekat-dekat je.

Moga cuti ini memberikan kebahagiaan dan kegembiraan kepada kami sekeluarga.


Trip to Medan, Indonesia - Part 5

Hari kedua di sini, egy nak bawak kami tengok air terjun sipiso-piso. takde kena tambah bayaran apa-apa. dia nak kami happy je. kami taknak sampai danau toba kan. tu yg dia bawak kami gi tengok air terjun dan tasik danau toba dari tepi. yela. bawak la ke mana kami pegi. asal free sudah. kehkehkeh.

dari berastagi ke air terjun sejam je pun. anak-anak leh sambung tido. masuk kete je tido..






subhanallah
cantiknya
ada pelangi di situ

ada seribu anak tangga kalau nak turun bawah
tak tau apa yg ada kat bawah tu
sbb kami turun separuh anak tangga je

kakak echa la beria nak turun
kang nak naik.. semput..

turun mmg laju, nak naik kang la.. haihhhh..

mamanya follow je sambil bebel-bebel takyah la turun.. tgk jela dari atas
penat jalan + penat bebel.. berganda-ganda penatnya..
 



blkg tu tasik danau toba
cantikkkkkk...





upah aiskrim sorg satu
syok makan aiskrim sambil tgk pemandangan yg cantik ni





bestnya lepak-lepak sini tgk air terjun

dah puas kat situ, kami teruskan perjalanan ke bandar medan pulak. 2 jam perjalanan. anak-anak sambung tido lagi. kami lunch di medan jugak. makan ayam penyet. untung kat malaysia mmg faveret ayam penyet. makan hari-hari pun takpe. yang penting murah. tau-tau jela kalau makan nasi minang/ nasi padang mesti harga tak tentu kan. :)





mesti order jus kat sini
jus sini sedap. fresh.. 

ok. time utk gi jalan-jalan cuci mata kot-kot ada benda leh dibeli. supir kami bawak gi kedai jual telekung dan jual kain pasang. kami tak kisah pun. bkn takde yg berkenan tp mahal tak macam harga kain kat bandung. beli telekung 2 helai, kain pelekat 2 helai dan kain sulam 1 je. huhu. kat kl pun berkira-kira je tau kalau harga lebih RM80.


blur nak pilih yg mana
padahal beli 1 je pun

pastu gi beli kek bika ambon dan lapis
kek wajib kalau ke medan

beli buat ole-ole




kedai cina tp halal. insyallah.. ada logo halal disitu


 beli 3, 1 kek 100ribu rupiah dalam RM27
mahal gak
dapat 1 kotak mmg muat-muat utk 3 kek

dah setel beli kek, egy bawak kami gi factory outlet. turun jela sbb kami mmg taknak beli apa-apa. bg jela dia dapat komisyen kat tokei kedai. huhu.. kami tak membeli pun. tgk-tgk harga je.


dah kol 4.30 petang, kami ke istana maimoon. jalan-jalan ada kedai-kedai kat situ. jalan sampai ke istana. mmg nak masuk tp lagi setengah jam je nak tutup. kena bayar tp kang terkejar-kejar masa. takpela. istana negara lama, kl dah penah masuk kan. tak kisah pun. amik gambar kat luar istana jela.






Penat dah bergambar, egy nak bawak kami ke shopping mall. alahai.. malasnya. sbb kami taknak shopping apa-apa pun. dia terus bawak kami gi Hotel Grand Antares. hotel ni best..





Wednesday, April 29, 2015

Trip ke Medan, Indonesia - Part 4

Memandangkan ini kali pertama kami laki bini pegi sendiri-sendiri biasa pegi jalan luar negara ramai-ramai,  hoyehhh.... hoyehh.. kami berjaya mengharunginya bersama.. hahaha.. pasni gi thailand pulak yer bang.. main asia je dulu.. huhu..

Sempat gak supir kami bawak kami ke Gundaling, Berastagi tgk gunung berapi yang masih aktif. cantik pemandangan dia tp kejap je pun kat sini sbb tak sabar nak baring kat katil. penat seharian berjalan. ada kuda kat situ tp supir kami dah pesan kalau akak nak naik bgtau harga 30ribu rubiah je. kalau harga lain lebih dari tu takyah naik. mmg takde hati nak naik kuda pun.


amik gambar kat situ buat kenangan
mataku dah lelap kepenatan di situ. haha.


amik gakla gambar kat sini dari adik tukang gambar 
ramai je yg pegang kamera nak amik gambar kiter dgn view camni
dalam RM10 duit kite dapat la sekeping gambar camni
murah la gak
kalau RM20-30 mmg takde la dik akak nak beli


kejap je kat sini
pas gambar kami siap terus ke kereta

dah jom gi hotel

settle urusan check in di hotel Mikie Holiday Resort dengan deposit 500ribu dalam RM140
tak sabar nak gi bilik nak tido
time tu baru kol 3 ptg
kalau kat malaysia dah kol 4 ptg
cakap ngan supir malam tu taknak jenjalan mana
nak dok hotel je

terasa lambat benar masa berlalu


ginila rupanya dalam bilik kami
amik yg value plus puye sesuai utk mereka yg backpackers
mmg la kecik
no hal la sbb bila dah sambung katil jadik la luas skit.. hahaha..
satu malam je pun sok tido hotel kat Medan pulak

yg penting ada free wifi
wifi dia tersgt laju
sakan anak-anak layan youtube

kami tak beli pun simkad indonesia
sbb boleh roaming, byk fb dan whastapp je dgn orang di tanah air... giteww

dapat mandi lega skit
baring bagi pening kepala kurang

pastu layan anak-anak mandi kolam


cantik view dia
sejuk je hati ni.. nyamannya jiwa..
lupa jap stress di malaysia



kalau bajet banyak la amik bilik dpn pool tp mahal la

sejuk air kolam dia
anak-anak yg suka mandi kolam pun tak tahan mandi lama-lama
sejuk sampai gigil-gigil memasing
dalam 15 minit je kot dorg dalam kolam

elok je naik, ujan turun..
lagi sejukkkk


dorg ni kalau pas mandi kolam mmg nak maggi cup
kami angkut 8 dari malaysia
bawak roti gardenia, milo, nestum, biskut, jajan-jajan dari malaysia
penuh beg dgn makanan

untung la tak kena rampas pak kastam.. huhu..

tp bila balik, makanan dah abis, beg sama gak beratnya 

takde kettle kat sini
kol room service mintak kettle pemanas air
tak lama dorg datang bagi termos dah siap isi air panas

bagus gak takyah susah-susah nak masak air
cukup untuk buat maggi. air milo, buat susu budak, penuhkan termos utk susu budak :)

lambatnya masa berlalu
perut lapar tgk menu mahalnya harga
nasi goreng RM21

sombong td supir nak bawak jalan-jalan makan taknak
kata nak gi sini rileks-rileks je kan
bukan apa.. taktau nak makan apa.. kang kena bayar makan dia skali
kedekut tak la.. bajet-bajet pun kedekut pun sikit ada la.. 

anak-anak dah tido pas youtube.. wifi sgt laju
pastu puas layan kartun
best sbb byk channel tv kat sini

bebudak dah tido kenyang memasing makan maggi
kami laki bini gi oder nasi goreng 
sedap..sedap..

share makan laki bini.. bini bukan makan banyak pun. :p


nasi gorang yg sedap
ayam goreng dan sate

sejuk-sejuk aircond mmg layan la

esoknya pun cakap ngan egy supir kami amik jam 12 tgh
kol 7 pagi sana kan kol 8 pagi sini
mata dah cerah awal-awal lagi
lambatnya masa berjalan

tak jadik suh amik kol 12, mintak egy amik kami jam 9 pagi

breakfast kat hotel
lauk simple tapi sedap
kami suka je tak kisah pun





ayam dan mee goreng tu sedap
rasa cam kat malaysia je


sebelum tunggu egy amik
kami bergambar dulu kat kawasan hotel
mmg feel oversea korea hikhik




sakan pose memasing kakak echa dan ayna
ayna tu nak gak bawak handbag frozen dia

time kat putrajaya sentral tak kasi dia bawak beg dia
kakak echa pun bawak gak beg princess dia, pasal tu adik dia nak bawak jugak

sampai airport cek handbag dia ada gunting kecik puye 
nasib perasan sbb taruk kat beg utk luggage.. huhu..

kiranya dah sampai indonesia la beg dorang tu



nak jugak tu..
manisnya..


nak gak kami laki bini beromantika kat sini
honeymoon yg tak seberapa
bawak anak-anak skali camni la rupanya kalau nak bergambar cintan cintun

ada monopod dalam beg malas nak amik
ada kakak echa dah pandai amik gambar 
tp, ada dua pembantu gambar yang amatur sgt ni

tgh peluk, si adik datang gelak-gelak.
tgk tu.. siap tunjuk jari lagi gelak papa mama dia tau

pastu dah ok, ayna datang suh pegang bunga, pegang daun la..
hahaha..

kami jalan-jalan satu hotel ni
kat sebelah hotel ni kalau weekend mmg meriah sbb ada funland.
bestnya..



sbb kami gi hari biasa, tutup la situ

OK..

Dah check out, egy nak bawak kami gi tgk air terjun sipiso-piso. dia kata rugi kalau kami ke sini kalau tak ke sana. dahla taknak sampai parapat danau toba kan. dia nak kami happy kat sini. kata dia la. dalam kepala kami pikir satu je.. baper kena bayar? kasi murah-murah jela.. skali egy bagi free je. nak bawak kami gi sana takyah tambah bayaran. wah.. ok..ok.. boleh..boleh.. kami bagi la tips skit nanti.

Nak ke sana pun jalan belok-belok. 

sambung lagi nanti.. baper byk part daa..




Tuesday, April 28, 2015

Trip ke Medan, Indonesia - Part 3

Dalam kapal terbang sebelum nak naik tu, takutnya rasa. mulut ni kumat kamit baca doa itu ini. serius takut. kalau apa-apa jadi, kami anak-beranak ada bersama-sama.

Kami mmg nak jenjalan je. sbb dah terbooking flight ke sini. dgn bajet yg ada, mmg takde nak shopping-shopping. Duit pun tukar tak banyak.  Nak ke sini pun macam-macam cabaran kami laki bini. Nak carik duit lebih, gi jual itu ini.. puyela bajet-bajet. birthday bebudak pun takde beli kek besar-besar. jalan pun dekat-dekat je. kami sama simpan-simpan duit. duit dia.. duit aku.. nak happy sama-sama.. asalkan anak-anak happy gembira itu dah cukup.. nak pastikan trip ini berjaya dilaksanakan. sedih tak.. sedih tak..

Konon pegi ke negara yg matawang rendah ni takde la byk belanjanya tp sebenarnya sama je. Takpe la yang penting pengalaman. Macam dah sampai final part pulak citer medan ni.

Sambung lagi citer medan.

Kiranya macam kami ni nak balik kampung jugak. sbb ramai je warga Indonesia dalam flight. nak balik kampung jugak. janji oversea. naik belon. kuikui.

Tak sampai sejam pun. rasanya 40 minit je kot. ngada gi order nasi lemak dalam kapal terbang. tp, mmg sempat kami lima beranak melahap dalam tu. sedap.. xleh makan banyak sbb kepala dah pening sgt. nak tido mmg xdapat la. si kecik ni nak berjalan-jalan lawat kawasan. geram je tau!!  pramugari lalu dipegang-pegangnya peha orang tu. mmg tau si aqil ni. mmg nak naik flight yang tak lama. kalau lama lagi, mmg dia tawaf satu kapal terbang. xreti dok diam.


sejak kes MH370 hilang dari radar tu mak-mak sedara rajin jadi pegawai kawalan trafik udara sambilan
sesaper family kami yg naik flight bagi no flight, nanti mak sedara pantau.. huhu

tu diaa.. dekat je.. laut yg kami nampak tu selat melaka je rupanya.. gitewww...

sampai je airport kuala namu, medan, kuar je terus jumpa pak imigresen. bila baca kat blog-blog lain, byk je citer tak baik pasal imigresen sini. muka ketat la, garang la.. dah niat dari malaysia tak nak tegur la. nak sombong-sombong je. kekeke.. tapi time we oll check passport, ehhh ehh.. baik pulak abang imigresen ni. tetiba terus tukar panggil abang yer.  muka ketat je tp biler time we oll tunjuk passport dia tgk muka memasing kata naper sume muka tak sama. yg kecik ni muka asia, yg kakak ayna muka eropah.. erkk.. eropah? kihkihkih... ramah la pulak abang imigresen ni. kejap je kat situ. mudah sgt. amik luggage pun senang. pak kastam pun ok je. pandang tak pandang je kami ni. huhuhu... yeah... carik pak supir pulak..



gambar gegar
ni pasal amik gambar sambil jalan sambil dukung si kecik

mmg kuar-kuar je nampak dah orang pegang kertas tulis nama kiter
mmg roy dah pesan siap-siap
keciknya kertas tu, tulisan pun kecik terkebil-kebil mata ni baca nama kat situ

lega bila nampak si egy ni (supir kami sepanjang di medan)
kepala dah migrain, masuk kete nak ke berastagi, nak tido jek

dia la yg tolong tarikkan beg, sbb kalau orang lain bawakkan beg kang kena bagi tips
ntahla.. baca kat blog orang lain tulis camtu
sbb egy ni dah bawak kami, takde pun yg dtg kat kami offer itu ini.
mungkin airport baru ni ketat sikit kot


letih muka memasing
dari malaysia dah kalut


naik innova atau kijang
mmg selesa utk kami lima beranak
masuk kete je wangi, ada 2 bantal pink cartoon untuk bebudak
suka la anak-anak
kakak echa amik satu, ayna amik satu
tiga beradik pun terus tido
sian dorang, penat sgt yer

nak ke Berastagi dalam 2 jam
bolehla nak tido
makan pun kat sana jela
dalam kereta tgk suasana kat medan
lebih kurang kat malaysia je pun 




sepanjang perjalanan byk stesyen minyak Pertamina ni

sbb awal lagi baru jam 10 lebih waktu sana, egy ajak kami gi taman buaya
mmg tak plan pun nak gi taman buaya sbb mesti sama je macam kat malaysia kan.
tp sbb awal lagi, moh la kiter gi tgk buaya

bagi anak-anak happy


macam dkt-dkt umah orang je pun taman buaya ni
masuk pun RM3 je
murah..murah..

tgk buaya camne yang ada

  

kecik je tmpt dia tp byk la buaya


muka si kecik tu tgk buaya


ada sangkar dah asing-asing ikut umur buaya

dalam hati kami cakap
tu je pun

sama je la kat malaysia kan.. huhu.. 
tp, sebelah kiri kami ada tasik hijau luas dan banyak burung

kat dalam ni ada buaya tak?

egy jawab.. ada..

ada 700 lebih buaya dalam ni..

ha.. yg ni mmg best.. buaya banyak giler...


tu dia betul-betul sblh kami je
nampak tak yg timbul tu sambil mata dia tenung je kami

uih.. jgn la ada yg leka kuarkan tangan kat pagar ni


nampak tak banyak buaya-buaya di situ
ada burung-burung terbang


 

bergambar la kat sini buat kenangan

ok.. time nak gerak ke Berastagi pulak..
fuhh.. penat gak..

Perut dah lapar. tp, taktau nak makan apa. tak dapat bayangkan lagi apa yg kami nak makan. Macam masa gi bandung, hari-hari makan nasi padang sampai naik muak. kat sini tak bau makanan apa lagi. 

Dah sampai Berastagi, Egy terus bawak kami kat kedai makan. Makan order panas-panas.

Berastagi ni kiranya tempat pelancongan kat sini. sejuk dikatakan macam cameron highlands.

Tp, takde la sejuk sgt macam kat Ringlet atau Tanah Rata je.

 

order sup ayam, ayam goreng dgn sayur kailan pun dah menyelerakan 

dah kenyang sambung balik perjalanan kami ke Pasar Buah
tempat yg harus pegi kalau di Berastagi ni
tgk jela apa yg ada
dah nama pasar buah mesti la jual buah kan
 

kakak echa dgn aqil



takde apa yg menarik di sini
jalan-jalan je

Berastagi sinonim dengan kuda
ada banyak kuda kat sini kalau nak tunggang atau naik kete kuda
tp, kami mmg tak minat langsung

takat kuda, kat dataran merdeka kl pun ada
sebelah opis je hari-hari tgk kuda.
bosan..
tp anak-anak suka tgk kuda, mamanya je la dah bosan tgk.. camtu pulak..




peniaga kat situ sibuk suh kami try buah-buah kat situ
 try buah pisang kaki
taktau rasanya camne
first time try kot, so masam ke, manis ke, ko nak kelentong ke mana kita tau.. 
kami suka buah oren dan buah epal je

beli la jugak setengah kilo.. mahal dalam RM20 duit kita
buat makan-makan kat hotel tp Egy cakap buah pisang kaki yg kami beli tu lom masak sgt
kalau dah masak, manis je rasanya..
lor.. kami kena tipu la ni..

haihhhh..



jalan-jalan je
macam kat chow kit je rasa.. hehe..


kat situ banyak kedai makan jual jagung rebus/ jagung panas
kami try dua-dua
mmm sedap dan manis jagung dia
air tebu pun manis jugak rasa fresh je



budak tak reti dok diam..

dah puas di Berastagi
time tuk check in hotel pulak
eeiii tak sabar nak landingkan badan ni kat katil
nak mandi-mandi
pastu nak tido..

di berastagi, kami stay di Mikie Holiday Resort
guna Agoda je
konon nak murah la
mmg la murah tp rupanya bilik dia kecik je pun
tp cantik bilik dia, hotel pun cantik..