♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Friday, February 14, 2014

Holiday CNY ^Bukit Gambang^ - Part 2 Safari Park

Okeh..sambung balik citer jalan-jalan CNY aritu. baru citer sikit dah malas nak sambung pulak. hihi..

dapat check in awal kol 12.30 tgh, ada can la nak baring jap. tp, dah anak-anak tak sabar nak mandi kolam pulak. tgh hari terik dorg nak mandi tau.

sebelum tu, makan dulu bekalan yg ada. lapar... jimat tau masak sendiri. takyah pikir nak makan apa, kat mana. kalau jalan dgn MIL mmg MIL suka lagi bawak bekal makanan. kalau we oll jenjalan anak beranak je mmg malas nak masak. yer.. mmg kiter malas masak.. masak pun simple je macam sandwich ke, spaghetti ke... hehehe.

mana pulak gambar makanan tak jumpa pulak.

dah kenyang nak la baring-baring jap sblm nak masuk safari park. dah anak-anak sibuk ajak mandi swimming pool pulak. kol 1 lebih kot. panas terik tu. gelap la kulit i nanti.  layan jugak la dorg mandi. skali dgn hubby dan adik-adik hubby pun ikut sama. dari apartment kami nak ke swimming pool jauh jugak berjalan. sbb dia kat belah tengah. penat jugak menapak dari apartment ke sini.



saya yang berbadan tegap dan sasa..

mandi kejap je pun sbb terik sgt la. pening kepala jap. takat nak layan anak-anak dara mandi. pastu balik apartment sbb nanti nak gi safari park pulok.

kol 3 lebih baru kuar nak ke safari park. nak naik trem dari sini. naik trem takyah bayar. free je. tunggu je kat dpn resort tu. tiap 15 minit ada la trem datang.

trem PERTAMA dari apartment ke safari park.



tgh tunggu trem datang
tak sabar nak tgk animal dah
taktau lagi keadaannnya camne lagi tuh..







dalam trem pertama
baru je nak duduk-duduk kena aircond dah sampai pulak

sbb kena arr turun nak beli tiket
nanti dalam tu kena naik trem KEDUA pulak.. aishhh


beli tiket ni tebus voucher yang ada
cuma tambah 3 dewasa dan 1 kanak-kanak je
ayna takyah la sbb cam tak cukup lagi 90 cm
rasanya cam dah cukup je
tp, takde pun dorg nak check ke apa


kami sudah..
nanti staff situ akan pakaikan wristband ni.. hehe..


sblm masuk posing dulu..

staff situ akan cek beg tau kalau-kalau ada makanan ke tak
ada jugak bawak biskut tp letak kat poket kecik.. selamat...

bermula la episod perjalanan yang meletihkan.. huhu...

sbb kena jalan naik membukit.. jauh jugak..




sbb penat.. stop.. amik gambar.. jalan lagi..
mmg penat jugak
mengah sbb tak bawak stroller kan
taye staff kat resort dorg kata kalau bawak stroller pun xleh bawak masuk trem
kena tinggal
abis tu kalau dah jalan jauh camni mmg perlu gak stroller kan.. hmmm... letihnya..


dah sampai pun kat hentian pertama
beli tiket trem seringgit utk ke wild savannah  tu
nak jalan pun boleh
tapi dkt setengah jam jugak nak sampai dalam tu



naik trem lagi
trem KEDUA tau
nak ke dalam tu
ingatkan trem tu la yg akan bawak we oll masuk ke wild savannah dalam kandang singa bagai
puyela berebut-rebut we oll naik sbb nak sesama 1 family
alih-alih sampai kat tengah-tengah kena turun lagi!!

turun lagi?
mmg penat.. sian pulak kat MIL kena jalan jauh..
mana la tau jauh camni
mana la tau kena naik sampai 3 trem


dari hentian kedua tu kena jalan masuk dalam lagi
adala dalam 20 minit kot
jalan lenggang kangkung la
penat jap, berhenti, amik gambar, tarik nafas
kalau bawak stroller kurg sikit sakit pinggang ni
untung adik-adik ipar nak gilir2 dukung baby dan ayna... 


haiwan pertama yg ada.. hihi

dah sampai pun kat hentian kedua
kena tunggu trem KETIGA pulak
time tu ramai jugak yg menunggu
1 trem yg akan bawak masuk wild savannah tu dalam 30 minit
lama la jugak tunggu

tarik nafas dulu.. huhu..

dah sampai trem cepat2 beratur sbb nak duduk sesama satu baris dgn family
senang la anak-anak nak ke kiri kanan

mmg pun sbb ada haiwan jap belah kanan, jap belah kiri
so, senang la anak-anak nak ke kanan ke kiri





memula akan ke African Savannah
haiwan yg macam kat national geographic la

haiwan pertama
hyppo atau badak air



trem tu tutup sume
pintu pun takleh bukak dari dalam
aircond mmg sgt sejuk

terasa cam kiter pulak yang terkurung dalam tu
so, binatang tgk kiter ke, ke kiter tgk binatang? haha

nak masuk kandang singa ni kena lalui dua gate la

tak best la

cam tak adventure je
hihikkk

rasa lagi best kot safari kat afamosa

buaya pun kecik lagi 2 tahun
tak nampak pun buayanya

pastu lalu kat tropical rainforest la yg ada lembu, kambing, rusa 
pastu pulak lalu kat Austrlian Outback yg ada lembu susu New Zealand tu
ada kangaroo jugak tp time tu dia pindahkan kat tempat lain

ada la dalam setengah jam dalam tu
pusing-pusing kat situ
rupanya sebelah je dgn highway gambang


 dah abis dah
tak best..tak best
sbb haiwan pun tak banyak lagi
masih byk tempat lagi yg dalam pembinaan
zirafah pun takde






sian mak mertua kiter
penat dia..

sorry yer mak sbb taktau lak jauh camni jalan nak ke wild savannah ni



camni la rupanya dalam tu
kena lalu kat pagar hijau tu


balik pun sama kena la naik trem cam tadi jugak
giler penat arr

balik we oll taknak naik trem
nak jalan kaki sampai ke petting kingdom

mertua je yg naik trem



1 comment:

Zura@Iwan said...

geram la tgk montel bdn tegap tu..hehe

sure penat nk dukung tu..
dh la jauh berjalan
seb baik ada ramai gilir2 leh dukung kan

best gk ye safari park ni..
mahal gk fee dia noh..