♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Wednesday, January 22, 2014

echa, ayna dan aqil

salam rabu yang sunyi.

ehh cepatnya dah rabu. rasa cam baru start keje. tak sabar nak tunggu jumaat sabtu ahad. nak lepak-lepak umah dgn anak-anak. nak cuti...

nak citer pasal cuti thaipusam we oll. cuti lama kalau dok umah pun bosan jugak. penat jugak dok umah sbb macam-macam nak wat nanti. tgk kapet ada habuk nak sapu la. anak-anak layan aiskrim, tumpah nak kena mop lantai. main mainan nak kena kemas serabut mata tgk. moh ler kiter berjalan-jalan. nanti arr citer..gambar tak transfer lagi. (macamla ada yg nak baca yer tak? hahaha)

sbb apa sunyi sbb kite sensorg je kat cawangan kiter ni. yg lain ada yg cuti, ada yg gi taklimat. tinggalkan kite terperap kat meja.

kakak echa alhamdulillah, minggu ni dia dh ok sekolah. muka pun hepi je mungkin dia dah dapat rasai keseronokan ke sekolah. senang hati we oll. balik sampai umah pun dah maghrib. mandi, makan, wat homework kalau ada, tgk tv kejap, pastu dah tido. kol 10 malam dah tido. sian sgt tgk. penat kan.. siannya.. 

ayna tahun ni rileks lagi sbb baru nak masuk 3 tahun. makin hari makin geram dgn perangai dia. bukan geram marah ke apa, geram dgn kecomelan dia.. haha.. puji anak sendiri la kenn... dah pandai sebut macam-macam word. kdg2 kiter pun tak sangka yg dia dah pandai sebut ayat tu ini. dah pandai buat ayat la.

aqil pulak makin besar dan lasak. check up 6 bulan aritu dan cucuk sekali. berat aqil skrg 9.8kg. mmg kuat makan, susu pun kuat jugak. tp, dia lagi suka susu mamanya. dah suka main-main tarik puting. dah ada gigi nak tumbuh kat gusi bawah. abisla.. pasni sure kena gigit.. 

sayang anak-anak. sumer nak yg terbaik utk anak-anak memasing. biler kiter dgr anak-anak org lain camtu, anak org lain camni, pandai itu ini, tapi anak kiter takde pun camtu, mula la rasa ehh salah ke cara kiter mengajar anak-anak ni. mmg mencabar kan dalam mendidik anak-anak. nak bentuk anak-anak dalam acuan yang cantik baik budi pekerti, bijak pandai. umur 24 tahun dah ada anak rasa time tu tak cukup ilmu keibubapaan. dan sekarang sampai bebila pun akan sentiasa belajar motivasikan diri.. belajar cara nak jadi parents yang baik dalam mendidik anak-anak kami. kami tak suka push anak-anak. tak suka orang compare anak-anak kami dgn anak-anak dorg. sbb kiter pun tak suka nak banding-bandingkan anak org sendiri dgn anak org lain.

bersyukurla dgn apa yg ada, dgn apa kiter dapat.



4 comments:

Zura@Iwan said...

alhamdulillah..
perkembangan anak2 yg sihat..

sweet je anak2 ayu..

Nafira usof said...

betol tuh Ayu.. setiap anak tahap pembesaran dia memang berlainan. tak boleh nak bandingkan dengan anak orang lain. yang penting anak kita sihat dan aktif.

x sabar nak baca kesah percutian tu.. :)

mama_saly said...

lhmdulillah ..tumbesarn yg sihat.
wah makin temban bby aqil..eee..geram.:)

Sweetmama said...

Alhamdullillah perkembangan yg sihat buat ketiga2nya..:)

betul tu mmg mencabar nak mendidik anak² pd zaman yg serba moden skrg ni, hope kita semua berjaya mendidik anak² kita semua menjd anak yg berjaya dunia dan akhirat.