♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, August 20, 2013

Cuti bersalin.. mood keje belum ada.

Masih lagi mood raya ke korg? Wah.. Jeles tgk ada yg hapdet kat fb jamuan raya kat opis. Berderet menu sampai juling mata ni nengok. Kiter kt umah ni telan air liur jela. Tgh mikir nak masak apa tengahari ni. Nak wat soto tp nasi himpit ada satu bungkus jek. Xpuas makan soto, lontong raya ni. Sbb makan pun xbaper nak selera. Penat layan anak2 dgn baby lagi. Makan pun nak cepat2 je. Lemang mmg x jamah lagi dari raya. Bestnya raya ni xyah pikir nak amik cuti. Lama i boleh bercuti. Jom la hubby bawak anak2 jenjalan sementara cuti ni. Today dah 52 ari. Kalau amik cuti 60 hari means mnggu dpn udah bekerja. Untung keje gomen leh pilih 90 hari. Akhir september baru keje. Huhu. Memula konpius gak nak amik 60/90?  cuti bersalin tetap 300 hari. Kena arr pandai plan nak anak bape. Nak cuti bape ari. Tp xleh lebih 300 hari. Macam kiter ni anak sebelum ni dah amik cuti bersalin 150 hari. Echa amik 60 hari, time ayna pekeliling baru kuar mmh cun terus tanpa berpikir amik je 90 hari. Ada baki 150 hari lagi. Anak ketiga ni nak amik gak 90 hari sbb x ready lagi nak keje. Anak keempat nanti tinggal 60 hari pastu amik 30 ari cuti tanpa gaji jaga anak. Hehe... Amboi baik puye plan... Baby aqil pun dah bijak. Nama aqil pun maknanya bijak kan. Dah sebulan lebih dah xnak botol susu sgt. Puas nangis kena paksa baru la nak. Padahal umur 2 minggu dah bagi botol ok jek dia hisap. Arini dah ok skit. 3 kali bagi. 6oz dah. Alhamdulilah. Untung ada sebulan lagi. Haihhh... Ikutkan ati nak je berhenti keje jaga anak2. Wat bisnes online jek. Ni pun hati dah 20% kt opis dah. Apala citernya nanti. Dpt bayangkan keje yg bertimbun, kena amik tindakan... Eeeiiii.... Benci... Nak wat camne kan. Demi menambahkan pendapatan keluarga kena la berkorban.. Peace... Hehe..

Published with Blogger-droid v2.0.9

6 comments:

Mooniqueen said...

Jelesnye cuti lame... MQ private 2 bulan sajooo... alololo... die tau mak die ade tu kdg2 ngade kan yu... slmt hari raya...

lia said...

mmg sgt2 nak jaga anak2 kat umah.... bestnyer.... tp demi keluarga, kena gak kerja...

Riedaffya ibrahim said...

sama la..kadang2 rase nak stay kat umah je kan...jg anak2..hntr pi skool..nak uruskan anak2 sendiri...best kan..

QueeN TerataI said...

hehe biasala tu ayu.. bila cuti dh lama mmg lemau bila nk masuk opis semula. tu yg duk pk nk duk umah buat bisnes on9 la ape la.. hehehe

Kakzakie said...

Kakak dulu semua dapat 60 hari aje.. sekarang dah 3 bulan bestkan..

nita said...

wah dah plan untuk anak ke empatlah..

biasalahkan kalau dah jadi ibu ni, kenalah berkorban..

selamat hari raya ayu, maaf zahir dan batin..

selamat bercuti, kita pun baru bersalin dah habis coti dah ngam2 nak raya cuti habis tapi 60 hari jew..swasta kan :(