♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, August 27, 2013

My booolat sudah 2 bulan

Sayang mama, boolaat mama, bambam mama, boboiboy mama, superman, ultraman.. 2 bulan sudah arini. Alahai, kejapnya dah besar anak mama ni. maknanya cuti mama tinggal sebulan je lagi. memula macam konpius gak mama rasa cam nak keje je esok. kira 2 bulan dah cukup la. tp x jadik...


Muhammad Aqil Rayyan 2 bulan
dah pandai senyum
dah pandai ajak main, ajak borak
kuat menyusu
kuat melalak
dah pandai pandang kamera
dah pandai nak melayan dia jek........ eiiiii geram.........

yg penting bulu mata dah nampak.. huhu
anak-anak sume spesies mata sepet
bulu mata nampak x nampak jek


tak henti-henti tengok wajahmu sayang
syukur sangat atas anugerah ini

pelengkap hidup mama dan papa
dan keluarga kita.........






like father.. like son...



tuuuu diaaaaa...
bapak dan anak muka puye la serius
ntah apa la yg dipikir tu

papa : kete depan ni puyela slow bawak kete... aku langgar kang!!

aqil :oo.. camni rupanya gayanya bwk kete.. tak sabar nak besar bawak kete cam papa...

hehehe

ramai cakap aqil ikut muka papanya
nah amik.. sume anak-anak ikut muka papa ni

sian mama yg bawak perut dan melahirkan tauuuuuu



Wednesday, August 21, 2013

Bila dia tido...


Gaya sang putera beradu...
Dia mmg senang lena kat dada kita. Macam kakak echa jugak.
Tido camni baru lama dia tido.
Geram pulak nak kacau gomol dia bagi terjaga..
Dah bangun nak tepuk pulak suh tido.. Apa la mama ni..
Hmm... Tgh carik pengasuh nak jaga dia ni...
Sian nenek dia x sihat sgt nak jaga baby..kalau kakak2 dia dah besar senang dah nak jaga.
Sian dia...


Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, August 20, 2013

Cuti bersalin.. mood keje belum ada.

Masih lagi mood raya ke korg? Wah.. Jeles tgk ada yg hapdet kat fb jamuan raya kat opis. Berderet menu sampai juling mata ni nengok. Kiter kt umah ni telan air liur jela. Tgh mikir nak masak apa tengahari ni. Nak wat soto tp nasi himpit ada satu bungkus jek. Xpuas makan soto, lontong raya ni. Sbb makan pun xbaper nak selera. Penat layan anak2 dgn baby lagi. Makan pun nak cepat2 je. Lemang mmg x jamah lagi dari raya. Bestnya raya ni xyah pikir nak amik cuti. Lama i boleh bercuti. Jom la hubby bawak anak2 jenjalan sementara cuti ni. Today dah 52 ari. Kalau amik cuti 60 hari means mnggu dpn udah bekerja. Untung keje gomen leh pilih 90 hari. Akhir september baru keje. Huhu. Memula konpius gak nak amik 60/90?  cuti bersalin tetap 300 hari. Kena arr pandai plan nak anak bape. Nak cuti bape ari. Tp xleh lebih 300 hari. Macam kiter ni anak sebelum ni dah amik cuti bersalin 150 hari. Echa amik 60 hari, time ayna pekeliling baru kuar mmh cun terus tanpa berpikir amik je 90 hari. Ada baki 150 hari lagi. Anak ketiga ni nak amik gak 90 hari sbb x ready lagi nak keje. Anak keempat nanti tinggal 60 hari pastu amik 30 ari cuti tanpa gaji jaga anak. Hehe... Amboi baik puye plan... Baby aqil pun dah bijak. Nama aqil pun maknanya bijak kan. Dah sebulan lebih dah xnak botol susu sgt. Puas nangis kena paksa baru la nak. Padahal umur 2 minggu dah bagi botol ok jek dia hisap. Arini dah ok skit. 3 kali bagi. 6oz dah. Alhamdulilah. Untung ada sebulan lagi. Haihhh... Ikutkan ati nak je berhenti keje jaga anak2. Wat bisnes online jek. Ni pun hati dah 20% kt opis dah. Apala citernya nanti. Dpt bayangkan keje yg bertimbun, kena amik tindakan... Eeeiiii.... Benci... Nak wat camne kan. Demi menambahkan pendapatan keluarga kena la berkorban.. Peace... Hehe..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, August 19, 2013

Raya Hari Kedua Beraya Sebelum Balik KL

Memang cepat rasa hari raya tahun ni. Tup-tup dah raya ke 12. Time kat kampung rasa kejap sangat dah nak balik KL. Mmg biasanya kalau raya dgn family hubby di kampung, raya ketiga balik gombak turn beraya dgn familyku pulak. 

Kalau sebelum ni mertua balik KL di raya ketiga, tahun ni mertua pun balik awal di raya kedua sbb adik ipar kena balik matriks awal.

Tertinggal gambar-gambar di pagi raya
tempat faveret anak-anak kalau balik kampung 
kat jambatan kecil ni sambil main baling batu






mama dan dua puteri mama echa dan ayna

ni pulak gambar raya kedua
tema warna merah

nak gi beraya kat umah pakcik





mama dan papa

lepas je beraya singgah kampung dulu nak amik beg dan barang-barang yang byk macamla duduk situ seminggu. mmg tak reti nak bawak baju sikit-sikit risau kang tak cukup pulak. kalau biasa packing barang utk berempat ni dah berlima mmg dah jadi berganda-ganda beg ktorg.

Raya 2013 Yeayyyy Duit Raya!!!

Raya tahun ni dalam keadaan masih lagi hari berpantang sbb lom cukup 44 hari. Dah 41 hari. tp sebenarnya takdela berpantang sgt pun. cuma makan minum je yg masih ada yg tak makan dan minum. segan gak nak balik kampung sebenarnya sbb masih dalam ari berpantang dah jenjalan. paham2 jela kalau orang2 tua kalau belum cukup abis pantang mana nya nak bagi kuar umah. ni pegi beraya pun ada yg bertanya dan siap cakap lagi pantang dah berjalan-jalan. adehh.... camne nak jawab ekk.. ikutla diri memasing. mak pun xkisah. 

Makan minum ttp control jugak takde la nak balun sume. Kuar tu tgkla kat mana jugak. time dalam hari pun dah kuar ulang alik gi klinik. lagi lak aqil kena jaundis. so, dalam umur 10 hari dah 4 ke 5 kali gi klinik. 20 hari gi check up klinik. umur 30 hari gi klinik. pantang takleh kuar, nape misi x datang umah je. kat klinik pulak tunggu turn puyela lama. naik lenguh dukung baby sampai lenguh satu badan. 

Emosi lak tetiba.. 

Ikutkan risau jugak nak balik kampung sbb ada baby kecik ni. risau dia meragam je memalam. kang ganggu lak orang nak tido. alhamdulillah, baby aqil sgt baik. nangis pun kejap-kejap je sbb nak susu. sian kat hubby dan anak-anak kalau xbalik kampung.  

Lepas abis sesi bergambar ada sesi bagi duit raya. yg anak-anak sedara dah besar beranak pinak pun dapat duit raya daripada makcik pakcik tersayang. eceeeeeh.. terus kata tersayang yer.. 

saja suka-suka. banyak membantu lagi-lagi kami yg tgh nak stabilkan ekonomi keluarga ni. dapat la top up duit minyak, top up bayar duit kete.. heheh. duit anak-anak takleh kacau. tu utk simpanan dorg.

time beratur nak collect duit raya mmg kecoh. seronok.. rasa umur macam 3 tahun jek. kanak-kanak riang ria. tp, tak dapat join beratur tahun ni sbb ada baby. penat nak beratur. echa dah beratur dgn sepupu pakcik makcik baya dia, ayna lak beratur dgn mak ucu dia. pass kat hubby la yg dok tepi amikkan. biler dapat je kat ayna kena terus amik kang ntah mana-mana sampul duit raya tu. echa pandai dah kumpul dalam handbag dia, pastu baru bagi mamanya simpan.


kakak Echa di pagi raya


ayna dgn mak ucu kesayangan


jejaka-jejaka terhangat
opss ada yg dah kawin tuu


ni makcik-makcik belah hubby
cantik bergaya kan
mmg dorg ni sume kaki posing
hp camera xlepas kat tangan
kena hati-hati dgn lensa kamera dorg ni
ala-ala mamarazi dah
letih mak jemah!!


papa dgn aqil


anak sedara, Zara Alisha dgn papa aril


adik-adik ipar yg comel bergigi besi



tu mak mertua kita

acara duit raya
beratur amik duit raya... mmg kecoh..



pandai ayna masuk sampul dalam beg dia
pastu kena amik kang ntah mana-mana dia letak


ecececehhh... ni je dapat beratur sbb MIL yang bagi
saaaaaaayyyaaaaaaannngggg makk
ahaksss... amboi mentangla dapat duit raya yek




ayna nak duit raya 2 hinggit!!!!
pleaseeee


time kasih bagi duit raya kat ayna tau

rehat kejap sebelum ke acara beraya umah family belah FIL. penuhla aktiviti ktorg raya pertama tu. penat tp seronok. malam tu ada berbbq. makan..makan.. dan makan...




Friday, August 16, 2013

Kami Berlima di Aidilfitri 2013

Assalamualaikum.

Adoyai lama tak update apa-apa kat sini. Padahal dok umah je pun tapi malasnya nak kasi on laptop ni. Lagi suka tido kalau baby tido. qada kan malam yg tak tido sgt sbb nyusu kan baby.

Dah raya ke 10. camne raya uolls? macam-macam kisah dan ragam kan. tak sempat lagi nak ziarah umah uolls nak beraya. 

Raya tahun ni bersemangat dengan kehadiran muhammad aqil rayyan. beli jugak baju baru utk dia walaupun utk gambar kejap di pagi raya. teruja ada anak laki mestila nak dia pun kelihatan encem di pagi raya dan hari-hari raya. heheh..

Tahun ni turn beraya di kampung hubby. seronoknya sbb sume kaum kerabat ada. mmg kecoh bila sume berkumpul.

Sehari sebelum raya baru gerak ke kampung. petang rabu bertolak sampai kampung 2 jam. tak jem pun. 

Gambar banyak tapi sbb guna laptop yg bengong dan sengal ni kenala menaip secepat mungkin sbb tgh syok menaip terus off. laptop lama... kesiannn..


kami di pagi raya
bertemakan pink dan gold
sebenarnya nak full pink tp disebabkan hubby berkulit terlalu cerah tu yg pilih gold utk dia.. hehek
utk baby pakaikan kemeja je.. abis bergambar kasi tukar sbb panas



gambar raya bersama family belah hubby
tahun ni mertua dapat dua cucu baru
baby zara dan baby aqil


keluarga besar kami
dua tahun sekali baru dapat amik gambar ramai-ramai camni
mmg kecoh dan happy giler

okla
di sini kiter nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri
ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa dan tersalah faham
mohon diampunkan yek

nanti kiter kasi upload lagi gambar raya yek