♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Thursday, July 25, 2013

Hero kesayangan mama.. Muhammad Aqil Rayyan..

Ni dia orang baru yang akan mewarnai blog mama. geng beraksi dan posing dgn kakak echa dan kakak ayna.

header kat atas tu dah leh kasi tukar. tunggu raya nanti amik gambar berlima la. :)

bagi can mama taruk gambar adik baby lak yer. muka kakak-kakak dah slalu kan.

naper mama papa pilih nama Muhammad Aqil Rayyan?

sebenarnya time scan 7 bulan sebaik je tau yg baby dalam perut ni jangka boy, time tu dah pikir macam-macam nama dah. ada nama-nama yg mmg dah simpan lama time preggy pertama. ingat dapatla guna time preggy kedua. yang ketiga dapat gak lelaki.

tp, byk sgt pilihan nama lambat gak mama papa nak decide. hari ke 7 baru sepakat dgn papa. hari ke 11 papa gi JPN daftar nama.

nape sampai 3 patah perkataan tak macam kakak-kakak. ada 2 patah je. Aysha Maisara dan Ayna Nafeesa. Memula mmg mama nak sgt taruk Nur kat depan. tp, papa taknak pulak sbb kata panjang sangat. sian anak-anak mama nanti kat sekolah sure teacher panggil nama dorg dulu kan. tp think positive. mama papa tau anak-anak BOLEH. mama pun nak tunggu cikgu panggil nama mama pun lamanya nak tunggu.

Sbb apa ada Muhammad?

time tau je mengandung, nak sgt anak lelaki. jadi slalu amalkan doa ni.

"Ya Allah, sesungguhnya aku akan memberi nama anak dalam perutku ini dgn nama Muhammad, maka jadikanlah dia untukku seorang anak lelaki dgn mempunyai sifat-sifat mulia yakni Nabi Muhammad"

alhamdulillah.. dapatla anak lelaki. nanti ada masa dan kerajinan kiter share tips untuk nakkan anak lelaki. kiter hanya merancang dan berusaha.. Allah yang menentukan segalanya.

maksud nama..

Aqil - yang bijak
Rayyan - yang puas, pintu syurga untuk orang yang berpuasa (yg ni mmg kena sbb due ikutkan bulan Ramadhan, cuma dia nak kuar awal je)

papanya dah berkenan sgt nama Rayyan. kiter ikut jela sbb ni geng papa.




asyik menguap je keje dia
ngantuk bebeno macam penat sgt wat keje

hidung dia tgk macam hidung Adi Putra kan
time preggy sgt tergila-gilakan papa Ehsan teduhan kasih
tu yg ada iras-iras tu ye tak... (baik korg iyerkan saja, kalau tak meroyan kiter tau... hihikk...)

malam pun dia mmg good boy
bangun kejap-kejap je

menyusu pastu lelap mata balik
mmg cukup je mama tido

till now rasa tak caya dah ada anak tiga
dan tak sangka merasa gak nak timang anak lelaki

syukur Ya Allah atas anugerah ini..



Dua minggu lagi RAYAAA...tailor salah gunting kain...

salam 16 Ramadhan.

kejap je dah 2 minggu pose kan.

sedihnya tak dapat berpuasa dan berterawih tahun ni. sian kat hubby sahur sorg2 je ramadhan tahun ni. kalau tak, ada la peneman. tak larat nak bangun sbb ada anak kecik ni paham2 la kan. kejap bangun, kejap tido. mata ni tak larat bukak. cuma kejutkan hubby bangun sahur, pastu kiter tido. sebelum tido tu dah siap masak utk dia. ada nasi lebih berbuka, watkan nasi goreng. hubby tak kisah tetiap ari nasi goreng pun dia ok je.

jeles tgk orang shopping sana sini.. tunggula kiter dah abis pantang nanti, turn kiter lak. time tu pun byk saiz dah abis. sedey.. :(

time tgh sarat 8 bulan dah shopping raya. cuma ni nak menambah dan melayan nafsu membeli. ada-ada je kan.

baju mama dan anak-anak dara dah antar tailor cuma belum amik je. taktau la camne rupanya sbb time antar tu badan tgh mengembang sbb tgh memboyot. 

kiter antar 3 pasang. sepasang tu kain yg hubby pilih. dapat whatsapp dari tukang jahit tu taye-taye kiter beli kat mana kain yg hubby beli tu. kiter cakap la sume kain beli kat JAKEL.

dah tak sedap ati.. jgn kain silap gunting sudah..

sekali jumaat lepas dia msg kata dia kat JAKEL. yg nak beli kain camtuh. sbb kain dah silap ukuran. saje je kan. cakap jela kain tu cantik. nak amik wat baju sendiri. so, dia nak ganti kain tu. tapi, sayang.. takde lak kain yg sama. tu yg dia cakap la. jadik dia amik kain yg lain...

kiter mmg jenis cerewet sikit kalau bab-bab beli kain ni. susah nak pilih kain yg betul berkenan. tu pun sbb hubby yg pilih. mmg spesel la kain tu.

terus xde mood dah. mmg pasni tak nak dah wat kat kedai situ.


Saturday, July 20, 2013

Geng tak puasa


time cuti bersalin ni syok la anak-anak mama dorg ada kat umah
leh la melayan dorg kan
echa la kalau balik skolah terus mintak atoknya antar kat umah
ayna lak mmg xdenya nak ke umah atok neneknya
"nak dok ngan mama" kata dia

tu ayna tgh makan spaghetti utk breakfast
makan tu jela dari pagi sampai petang
kang petang nak buka pose utk papa, baru mama masak lain


Seronok kalau ada yang datang tgk kiter

Semalam genap 3 minggu usia baby. mama baby pun 3 minggu la bercuti dan berpantang. pantang ke? hikhik.. pantang la jugak walaupun tak seketat mana pun. makan minum masih ada yang tak berani nak makan lagi. risau angin je. mamanya xmakan makanan berangin pun tetap byk angin kat badan-badan ni. sbb menyusu baby. malam-malam kalau baby nak menyusu main selak baju je. tu yg wat lenguh bahu ni. kalau mama angin xpe, jangan baby yg angin. kang kembung perut mmg menangis xtido malam ler jawabnya.

Semalam gak ada kawan-kawan opis datang. ikutkan dorg nak dtg minggu lepas tp time tu kat umah mak lagi. dorg segan nak datang. biler dah kat umah sendiri baru la syok gosip-gosip, gelak-gelak. bagus gak korg datang bulan pose kan. xde arr kena hidang makan minum.. tehehe...


arrghhh.. ngantuknya la baby aqil ni



ayna dgn kengkawan mama
ayna lak skrg ni cam terlebih gula
puyela aktif
terlonjak-lonjak, lompat-lompat
mmg menguji keimanan dan kesabaran mama papa ni

thanks korg sbb datang tgk orang pantang ni
terharu sgt sbb ingat gak korg kat kiter ni
terasa diri dihargai
emosi la pulak
hikhikkk..




Thursday, July 18, 2013

Ramadhan.. time belajar meniaga..

Tiba bulan Ramadhan mula la ramai yang berjinak-jinak nak wat bisnes. dari tak penah meniaga, tup-tup dah sewa bazar ramadhan nak wat bisnes. time ni la nak belajar selok-belok business. dari kecil-kecilan mana tau leh jadik serius kan... tapi rata-ratanya nak carik pengalaman dan tambah pendapatan utk raya.

dulu ingat lagi ikut abang gi meniaga kat bazar ramadhan jual nasi ayam. time tu baru pas SPM kot. mmg susah nak meniaga ni tambah lagi musim hujan. mmg bkn rezeki kami sgt time tu asal petang je ujan. tapi, dapat la jual sesikit. ada la gak yang membeli. adik pun sebelum dapat keje tetap dia pun meniaga kat bazar ramadhan. jual pecal dan air soya. leh tahan laku gak. huhu..

tahun ni cik abang saya lak @ hubby nak meniaga. Amik kesempatan bini berpantang cuti bersalin, hubby pun nak meniaga gak. sbb kalau bini keje kena kejar nak amik bini kat opis. mmg tak sempat lak nak masak dan berniaga. hehe.. memula ni nampak bersemangat waja betul. memula try meniaga pecal. pastu dia penat agaknya nak bisnes air buah dgn roti jala. semalam la baru start menjala. yg kiter ni tlg watkan kuah kari ayam. arini menjala jugak tapi kuah kasi tukar kuah durian.  

taktau la hasil jualan arini camne... hihihi....

arini menu berbuka utk hubby...... masakkan dia nasi lemak.. takde gambar sbb tak hidang lagi.. aci tak? takde gambar tak caya la yek.. betul ni.. dah larat nak masak dah walaupun baru 20 ari pantang. aritu watkan nasi ayam. tapi xamik gambar gak sbb dah kebulur sgt terus makan. walaupun tak pose tak semestinya leh makan byk-byk. ttp kena jaga gak.







Tuesday, July 16, 2013

Detik Kelahiran Anak Ketiga..

Salam 7 Ramadhan. alhamdulillah seminggu sudah ramadhan. masih diberi nafas dan nyawa untuk merasai ramadhan tahun ni. walaupun tak berpeluang menjalani ibadah puasa tahun ni tapi tetap bersyukur. Ramadhan tahun ni dalam keadaan berpantang kerana baru melahirkan zuriat ketiga 29 jun yang lalu. rasa segan gak nak makan minum sesukahati walaupun mak abah sibuk je suh makan. taye nak makan apa? dah makan ke? pastu time berbuka pose, rasa takmo nak makan dgn org yg pose. segan sbb kiter dahla tak pose pastu nak menyibuk kat meja makan gak. sedar diri.. (^_^)

Terasa masih baru lagi melahirkan baby ketiga. ikutkan due date 18 july ni.

28 jun 2013 (jumaat) - Sehari sebelum tu, masih lagi keje di opis tapi langsung takde mood nak wat keje sbb badan ni rasa letih sgt. takde rasa sakit apa cuma sengal2 kat celah kelangkang je. jadiknya, bykla duduk je satu ari tu. takde pk apa sgt sbb baru 37 minggu.

Tengahari skit baru la wat keje sesikit sbb rasa risau je kot2 terberanak awal. mmg selalu set kat minda ni apa-apa keje yg tak setel lagi terus update dalam list keje yg perlu kena wat supaya senang kawan yg tanggung keje nanti. pastu mmg dah jadik habit lebih2 lagi kalu dah sarat2 kemas meja elok2 manala tau kan... sempat lagi ptg tu gi ziarah arwah ayah staff yang meninggal. lagipun dah apply nak amik cuti awal 10 hari sebelum due date. 

Walaupun baru 37 minggu tapi perut ni mmg dah ke bawah sgt dah. time check up pun misi dah kasi warning jgn byk sgt wat keje berat sbb perut mmg dah betul2 ke bawah. biler2 masa je leh bersalin. adoyai... time tu dah pujuk baby jgnla kuar lagi tunggu la dapat puasa sehari dua ke..

ni gara-gara dah sarat pun masih gagah mendukung ayna. time camtu la nak manjakan dia kang dah ada baby risau kot2 dia terasa mama asyik dukung baby je.


ni perut sehari sebelum meletopppppp


ni lak muka yg mmg takde mood nak keje

Malam tu lepak2 kat umah je. malas nak ajak hubby gi mengeteh cam selalu kalau esoknya cuti. sempat mintak hubby urutkan badan dan kaki. tp, mmg takde rasa sakit apa pun. cuma lenguh2 celah peha. malam tu pun rasa ngantuk yg amat. penat macamla byk sgt wat keje. sebelum tido cam biasa wajib minum jus delima dan minyak kelapa dara. sempat lagi gosok-gosok perut buh minyak kelapa dan teguk skit minyak kelapa. mmg tido lena je. Hubby lak ada program KRT nak mengecat pondok KRT. sampai kol 5 pagi. terjaga jap time dia balik. pastu sambung tido.

29 jun 2013 (sabtu) - tetiba sakit perut cam nak buang air besar. perut memulas-mulas. tgk hubby kat sebelah baru je lena. tgk jam kol 5.30 pagi. cepat2 gi toilet tgk kat underwear takde apa-apa darah. legaa...

tapi teran-teran tak kuar apa pun. tetiba kuar darah menitik-nitik. hahhh...........adehhhhhhhhhh... dah nak bersalin ke......... ala.... adik... nape nak kuar sekarang sayang? mama lom puas lagi nak belai perut ni... nape adik tak tunggu julai.................. luah hatiku tika itu............

time tu mmg tak sakit apa. sempat lagi wat solat hajat dan nak tunggu subuh. biler dah dgr azan Subuh je nak solat terus rasa sakit. mmg dah takleh duduk diam. sakit kerap 5 minit. nak kejut hubby tak sampai hati lak sbb dia baru je tido. tp slow2 gi kat dia cakap dah kuar darah. tp mintak dia rileks lu tido nanti kol 6.30 pagi kejutkan dia. rileks-rileks dulu lipat kain yg bertimbun nak setelkan sume. pastu plan nak gi breakfast dulu la.. 

tgh2 lipat kain pun rasa sakit kat bawah perut ni. mmg tiap 5 minit. jalan-jalan, duduk cangkung still rasa sakit. tgk jam kol 6 pagi. mmg rasa cam tak lama dah ni. hubby pun mmg dah takleh tido. terus mintak siap. kiter ni pun mandi, kemaskan baju, sempat kemas umah, kejap2 berhenti sbb sakit perut. cium anak-anak yg tgh tido. hubby risau takut tak sempat kalau antar anak-anak umah mak. tapi, cakap dgn dia jgn risau insyallah sempat sampai sepital. kiter antar anak-anak dulu yek. 

kol 7 pagi, kol mak dulu sbb janji nak bawak dia gi kenduri kat puchong. cakap dgn mak yg takleh pegi sbb dah kuar tanda.

kol 7.05 pagi, sampai umah MIL nak antar anak-anak. kakak Echa dah bangun sbb bgtau dia yg mama nak bersalin dah. terus segar muka dia. kol MIL mintak bukak pintu. MIL terkejut sbb pepagi nak antar anak-anak. ingat yg kiter ni keje. 

"mak, ktorg kat bawah ni nak antar budak-budak"... MIL taye nape? "mak.... ayu dah nak bersalin dah ni.. hehehe...."

taktau rasa yg ketiga ni mmg rileks dan sempoi betul.. leh lagi gelak-gelak... rileks-rileks... padahal dalam hati dah dup..dap..dup...dap...


kakak Echa bangun biler bagitau dia yg mama nak bersalin
baby dah nak kuar

sempat lagi cakap dgn dia yg adik baby nak kuar
kakak tunggu adik baby yer..
tunggu mama balik tau.. 
peluk cium dia..

ayna lak mmg tak terjaga langsung
cium pipi dia yg tembam tu

terus gerak ke hospital. on the way tu rasa sakit-sakit yg dah tak tentu minit dan saat dah. tp still leh tahan lagi. rasa cam dah bukak banyak cm ni. sbb time yg anak-anak dulu, kalau kuar darah je takdela terus sakit camni. dalam kete abiskan air zam-zam, air anugerah 30 juzuk dan minum jus delima utk tenaga. hubby belikan roti krim tp takleh masuk dek tekak ni. rasa nak termuntah.

sampai kat sepital, terus ke dewan bersalin. nak jalan  taknak naik kerusi roda. rasa ada kekuatan lagi nak berjalan time tu. dalam kepala, pikir nak cepat bersalin je. taknak sakit lelama... ya Allah.. dalam lif nak ke tingkat 5, pegang lengan hubby kuat-kuat dan sandar kat bahu dia.. dia la kekuatan dan pemberi semangat...

"papa, mama takut... papa maafkan mama yer..." sebak....

kol 7.30 pagi - dah sampai kat bilik saringan. sebelum masuk sempat lagi bergambar.


ni dpn pintu bilik saringan
amik gambar dulu sbb tau dah pastu dah takde peluang nak amik gambar lagi
ni 40 minit sebelum bersalin
mmg dah nampat sgt baby dah kebawah nak kuar dah kan...

ni gambar last dgn perut yg memboyot
sure rindu giler dgn perut camni
ntah berpeluang lagi ke tak
atau 
ntah nak lagi ke tak mengandung

kalau ditaye saat tgh berdarah ni mmg idak la...
xtau la kot-kot lagi 2 tahun ke kan..
ngeh..ngeh...ngeh..

alamak.. sekali pagi tu sume doktor laki daa... lantakla.. tgh-tgh sakit ni relakan saja. terus tukar kain batik. ulang balik saat 2 tahun lalu time nak melahirkan ayna.

kol 7.45 pagi - terus naik katil untuk saringan dan cek bukaan. sorg doktor nak cucuk tangan untuk masukkan air nanti. sorg lak tgh standby nak seluk bawah.. misi lak pasang wayar nak cek jantung baby dan contraction. cek-cek bukaan dah 8 cm. dengar tu rasa syukur sgt sbb tau dah tak lama dah. skit je lagi.. 

dgr misi pun dah jerit kat misi luar cakap yg kiter ni dah 8cm. means dah leh masuk labour room la. dah leh booking katil dah.. pheww....pheww.... cepat-cepat....

sebelum masuk labour room kasi pecah air ketuban dulu. tiga-tiga anak sume doktor yg pecahkan air ketuban. dah pecahkan air ketuban tu mmg cepat je rasa nak meneran. terus tolak masuk labour room. kuar je dari bilik tu nampak hubby.. lega hubby ada kat situ. manala tau dia gi makan ke kan..

masuk je kat labour room, tukar baju pink sepital, alih katil lain. terus baring. dah start-start rasa nak meneran je. mmg betul-betul nak meneran. terus mintak misi panggilkan hubby.

hubby masuk je time tu rasanya kepala baby dah kuar sikit. sbb tgk muka dia terkejut je. yela, tak sangka cepat benar bini nak melahirkan. tapi rasa cam tak terdaya je meneran sbb tak makan. 

last-last sekali tarik nafas panjang-panjang terus teran lama-lama terus rasa satu benda panas kuar. kali ni mmg betul-betul dapat menikmati saat melahirkan sbb mmg terasa benda yang besar kuar, yg rasa puas sgt.. rasa lega sangat... taktau nak kata camne perasaannya. bukan anak-anak sebelum ni tak menikmati perasaan tu cuma kali ni rasa lain sbb mungkin dah ada pengalaman, dah cukup bersedia.. ye ke sedia? kali ni mmg mata terus tgk ke bawah. terus nampak anak itu keluar, nampak muka dia. nampak jantina.. mmg mata ni nampak sume. saat bidan kuarkan uri pun leh tgk dan merasa seketul uri tu kuar.

kol 8.22 pagi, kuarla hero mama ke dunia.. alhamdulillah, apa yg kami nampak masa scan mmg betul-betul begitu.

ingatkan takde la kena jahit sbb takde kena gunting pun. tp, koyak jugak sbb sangkut kat bahu baby...

jahit sikit jela. sikit-sikit pun dah namanya jahit mmg nak kena jaga gak kan..

syukur Alhamdulillah.. dipermudahkan Allah untuk melahirkan zuriat ketiga dgn senang dan cepat. syukur...syukur... Ya Allah.



fresh from oven..

assalamualaikum sume...
sayala yg aktif sgt menendang dalam perut mama saya

our hero 3.14 kg
tak sangka semangat jugak budak kecik ni walaupun awal 3 minggu

kuar-kuar je terus misi letak baby kat dada

pastu tekan-tekan perut ni nak bagi kuar darah beku
pehh... mmg best time darah ketul-ketul kuar

misi tu nak kasi kuar betul-betul nanti takde la darah nifas lama sgt
dengar je tu redha jela

sambil-sambil jahit tu sambil dia ajak borak-borak
menggigil-gigil kaki ni sejuk

baby pun terasa menggigil badan dia
sian anak mama ni

dkt sejam gak kat labour room sbb pas jahit misi nak cek balik jahitan ok ke tak
rasanya nak tunggu ada wad kosong kot

kol 11.30 pagi baru dapat masuk wad

harapan la konon nak balik aritu jugak
sbb bersalin pagi mengharap la sgt leh balik ari tu jugak sbb baby pun kencing berak sume

cam kakak-kakaknya dulu bersalin petang so mmg la kena stay 1 malam kat sepital





Muhammad Aqil Rayyan
muka saper yer? 
masuk je wad, baby kena dok dalam warmer sbb kaki dia dah biru

kesejukan..
kat labour room lama sgt
mamanya pun sejuk ni kan pulak budak kecik ni



terasa lama dok kat sepital ni
rasa dah sihat sgt dah ni
dah terer dah uruskan diri sendiri.. hihihi

teringat anak pertama dulu
serius taktau camne nak uruskan diri lagi, uruskan baby lagi...

dah siap mandi, pakai bedak sume, wangi-wangi sementara nak tunggu time melawat




kakak Echa suka dapat adik boy



hubby yg sentiasa ada time suka duka
thank u papa

syukur doa kita dimakbulkan Allah



kakak Echa nak dukung baby sebelum balik


kawan time study dulu
tiap kali bersalin kat sini, dia setia melawat

thank u dear Mashitah..
sbb datang lawat kiter
tunggu anak keempat baru dapat jumpa dia lagi kot.. kikiki..

Malam tu, tido tak baper lena sbb lampu terang pastu kipas kuat sgt. sejuk sampai takleh nak tido lena. kesian kat baby sbb port katil dia betul-betul bawah kipas. dah kasi slow pun still laju kipas tu. biler off panas pulak.

esoknya (ahad), tunggu hubby datang. tak sabarnya nak balik umah. kol 3.30 ptg baru setel sume dapatla discharge. 

terus ke umah mak sbb nak stay situ dulu sampai setel urut.

sekarang ni dah 2 minggu dah stay kat umah sendiri. :;

alhamdulillah.... sekarang dah berstatus ibu anak tiga. kena sesuaikan diri dgn status baru ni..

;)


Friday, July 5, 2013

Citer orang pantang

Tak beshnya xde laptop saat berpantang ni. Mmg bosan sgt. Xsyok nak berblogging guna hp ni. Laptop kat klinik la pulak.

Nak citer pengalaman bersalin pun cam kecik benar nak menaip kat sini. Huhu.. Arini baby dah seminggu dan mama baby dah seminggu berpantang. Syoknya cuti... Tp bosanla sbb kna dok umah je.

Patutnya arini last keje sbb plan amik cuti 10 ari b4 duedate. Tp, Allah yg menentukan segalanya. Baby nk kuar awal 3 minggu. Tak sempat nk tunggu julai.

Dah setel urut dgn makcik urut. Tiga kali berpantang sume tkg urut lenlain.

Nant nak citer pengalaman melahirkan anak ketiga ni... Tak sempat nak update check up 37weeks baby xsabar nak kuar time 37weeks.

Published with Blogger-droid v2.0.9