♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Wednesday, February 20, 2013

Eksperimen cake n pizza!

Malu lak nak taruk gambar eksperimen guna pemanggang ajaib ni. Pemanggang ajaib ni beli time gi langkawi bulan lepas. jenama vantage harga rm99 tp ni kecik je 32 cm. sori sgt pada kakak2 yg promote pemanggang ajaib kat kiter sbb dah beli sendiri kat Langkawi. lagi senang sbb leh tgk sendiri camne rupanya and leh angkut bawak balik sendiri. time beli kat Ismail Group tu puyela ramai yg bayar ni kat kaunter. kat jeti lagi la nampak je di mana-mana org dok angkut pemanggang ajaib ni dalam plastik. Ada je oven kat umah tp malasnya nak guna. last guna time wat biskut raya lepas. konon2 dgn adanya pemanggang ajaib ni mood nak membakar, memasak dan membaking ada ler..


first eksperimen guna ni kiter wat coklat cake. mmg dasar pemalas kan. dahla malas nak kasi on oven, wat kek pun guna ready made je. cuma tambah air, minyak, gula.. kata eksperimen kan.. kalau rajin sgt bancuh sendiri nanti tak jadik..



kasi tutup leh kasi balikkan dpn blkg

dasar tak sabar asyik bukak je penutup dia


ni pun pasal xsabar
dah x cantik kek i.. huhu


taraa.. dah siap dalam masa xsampai 10 minit
ni utk minum petang

konon bajet petang2 minum kat luar hirup udara petang sambil minum teh o panas
mcm citer drama TV tu..

 tentu jiran2 akan kata rajinnya ayu tu... bertuah iwan.. kikiki
 
hasilnya??

emmm... hangit skit kat belah bawah sbb api besar
api kena slow giler

dah namanya kek tinggal bancuh xdela sesedap mana lain la kalau bancuh sendiri
dijamin sedap dan puas hati... hihihi..  #pujidirisendiri#


ok. 2nd experimen, kiter nak try wat pizza. guna bahan yg mmg dah ada kat umah je. dah terer wat guna oven nak try guna pemanggang ni.. amboi riak tul.. kuikuikui..

echa tolong bancuhkan tepung. suka la dia dapat tolong kacau mama dia..  
  
 

 guna cheese biasa je
kalau guna mozarella cheese lagi umpph kan..


dah siap daaa
boleh la utk sendiri makan.. hihi


 time masak ni anak2 jiran tgh main kat umah aku
umah mmg jadik port budak2 ni nak melepak

memasing gi dapur tgk mama Echa ni masak apa

yela anak-anak..

meh rasa mama Echa wat pizza ni

ni kira juri2 cilik la ni

tgk dorg makan berselera je okla tu kan.. 

;p


21 comments:

|| NaFiRaa || said...

pandainye buat doh pizza tuh!! kagum jap~ hehehehe

dah lama jugak pendam niat nak beli pemanggang ajaib tuh..:)

Ratu Hatiku said...

Wah bestnya...blh membakar kek ngan pizza ya.. nak beli jugaklah pan ajaib nie :D

::EIDA:: said...

Nak resepii buat pizza tuuuu =)

Mrs Lurve said...

pizza tue nmpk menarik..cpt benar kek tue masak, 10min ja

Kakzakie said...

Bestnya Ayu kalau ramai budak-budak dtg rumah. Kakak suka bila ramai budak masuk rumah.

Mereka mesti seronok dapat makan pizza free:)

Fiza Rahman said...

Wah...terliur plak tgk pizza tu. Memang best pakai pemanggang ajaib ni. Kejap jer masak.

Lily@MamaZaraZareef said...

haahla..x terpikir plak nk cr pemanggang ajaib ni kat langkawi aritu..x de plan shoping2, tu yg terlepas pandang..wuwu..nampak best je org masak2 guna pemanggang ni..yg piza awk tu memang nampak umphh sungguh tau..^_^

Mama Janet said...

laris pizza ayu

Suraya Baharun said...

wahhh!!kagum kejap..hebat2...

~aYu~ said...

@|| NaFiRaa || ni main hentam je pun. huhu..

~aYu~ said...

@Ratu Hatiku ni memula je rajin ni..

~aYu~ said...

@::EIDA:: ala eida.. ayu google je resipi ni eida.

~aYu~ said...

@Mrs Lurve 10 minit tu sbb api besar kot. tu yg hangit skit tu. hehe

~aYu~ said...

@Kakzakie untung la budak-budak ni time dtg pizza ni baru masak..

~aYu~ said...

@Fiza Rahman takat ni mmg puas hati la. yg penting tak melekat cukupla.

~aYu~ said...

@Lily@MamaZaraZareef ayu sebelum pegi mmg dah survey pemanggang ajaib ni. kebetulan lak MIL ajak gi Langkawi tu yg dah pasang niat nak beli kat sana tu.

~aYu~ said...

@Mama Janet xabis pun sbb muak la pulak pastu. huhu

~aYu~ said...

@Suraya Baharun hihihi..

Kesuma Angsana said...

wah hebat tu !

hainom OKje said...

Tak sia sia beli benda tu ek!

fieda said...

wah..menjadi tu wat pizza dlm pemanggang tu..sng takyah susah2 guna oven..