♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Thursday, February 21, 2013

19 minggu.. tp dah tak larat ni..

Time pregnant anak-anak dulu jarang update pasal pregnant week by week takpun month by month. time Echa mmgla xde sbb blog ni pun xwujud lagi. Time preggy Ayna mmg jarang update. Ntahla.. risau ada yg terasa kalau baca macamla dia je yg pregnant ye tak. org lain tu gigih je update pasal pregnancy dia. Rasa xaci la pulak kalu xciter psl pregnancy sendiri.

Ohhh... tak sedar dah 19 minggu rupanya. ntahla xmacam anak2 sebelum ni alert je dah baper minggu preggy ni. tp, yg ni kekdg lupa baper minggu. biler org taye, kiter cakap je 3 bulan dah, 4 bulan dah.. tp still sedar diri perut ni dah makin menonjol dah macam pregnant 7 bulan. tpkan, still x sangka yg kiter ni pregnant lagi. Ayna pun nak masuk 2 tahun 16.3.2013 ni.

Next week dah 20 minggu.. 5 bulan dah.. alahai 5 bulan dah rupanya ada baby kecik dalam perut ni. dapat rasa lagi ada 'sesuatu' yg gerak2 dalam perut, tgk perut naik bonjol belah kiri.. belah kanan. seronok sgt. utk pregnant kali ni.. 3 bulan lebih dah leh rasa baby kecik ni gerak.

Malam tadi puyela aktif baby kecik mama ni gerak2. asyik menendang je. tiap kali dia tendang, terus tarik tangan Echa suh pegang perut mama dia ni. pastu tarik tangan papanya lak.. Echa dah pandai dia asyik cium je perut mama ni. asyik panggil adik.. adik.. pastu dia taye "adik ni boy ke girl?" huhu..

Ayna lak? dia xtau apa-apa pun. biler cakap perut mama ni ada baby konon nak suh dia dok diam la tp lagi syok dia main lompat-lompat kalau tgk mama ni tgh baring. hai la anak.. wat mama geram je nak peluk gomol puteri2 mama ni.

Semalam borak2 dgn hubby..

Aku : eeii.. cam x caya je ayg pregnant kan bang?
Hubby : ye la.. 
Aku : lagi 4 bulan je nak bersalin. takutnya rasa..
Hubby : tula.. tak sanggup nak tgk ayg time bersalin.. 

dua2 anak mmg hubby dapat tgk bini dia ni bersalin. kagum dgn dia sbb berani je tgk. dgn darah byk lagi. ada gak husband yg taknak masuk labour room sbb takut tgk darah. tp, hubby rileks je. dia je yg tau camne rupanya baby tu biler kuar. yg kiter ni manala tau kan. tau sakit jela.

nak masuk 5 bulan ni jalan pun larat tak larat je. rasa cam nak dok dalam troli biar hubby dan anak-anak tolak. 

badan pun xdela mengembang sgt.  cuma nampak perut je menonjol ke depan. mmg kali ni makan pun xdela selera sgt. still memilih gak. badan pun time last check up turun 1 kg..

biasala kan soalan yg org akan taye.. dah scan ke? anak laki ke pompuan ni?

ntahla. takde kekuatan lagi nak gi scan. kalau Echa dan Ayna mmg tiap bulan gi scan, tp yg ketiga ni nanti-nantila dulu. insyallah.. nak gak tau perkembangan baby kecik dalam perut ni.. nak gakla ada muka dia dalam 3D ke 4D ke kan.. leh taruk dalam album.

tp, dalam hati ni nak sgt baby boy. teringin sgt nak ada anak laki ni.

tipula kalau tak terasa kalau ada yg cakap yg kiter ni anak keempat.. kelima baru dapat anak laki.

kan bagus kalau mendoakan..  

naluri ibu? mmg xde kata hati ataupun xnak mengharap?

xpela. yg penting anak dalam perut ni sihat dan sempurna. tupun dah cukup. 

Insyallah.. semuanya datang dari Allah. Dia yg Maha Mengetahui dan Maha Mendengar.



11 comments:

Ratu Hatiku said...

Seronok dgr bila org pregnant.. Semoga segalanya dipermudahkan ya... :D

lia said...

tabah yer... x lama jer lg tu...

Suraya Baharun said...

yang penting bb & ibu selamat...

Mooniqueen said...

lebih kurang je kite ni.. maybe beza sebulan je gitu..

Kesuma Angsana said...

moga dipermudahkan ye

hainom OKje said...

Kalau bentuknya tajam....biasanya lelaki...tp kalau melebor...biasanya pompuan...hehe...doa ajelah kalau nk dpt ank lelaki

Nafira usof said...

My Delisha bulan 5 nih cukup 2 tahun.. tapi masih x de kekuatan nak tambah.. lagipon zura ade masalah BP time peknen.. so, fobia jer rasa nak tambah lagi..huhuhuhu

fieda said...

sabar ye..sikit lagi tu..inshaa allah akan dipermudahkan.

Cho Zila said...

19 minggutu dah separuh perjalanankan.. moga dipermudahkan oleh NYA...
tang naik trolitu akak dah bayangkan.. mesti kelakarkan..

Noli@Ibu Wafa said...

moga ank dn ibu sihat..dan moga2 dpt yg diimpikan..amiin :)

Lily@MamaZaraZareef said...

Normal la tu kan..bile dah ada anak girl,mesti teringin nak boy plak. Kalau btol dpt,alhamdulillah..kalau tak, mungkin lain kali plak rezekinya Allah bg kan. Yg penting both mummy n bby sihat..:-)