♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, December 11, 2012

Untuk kali ketiga.. Makbulkan doaku..

Taktau sama ada perlu aku kongsikan di sini. Dah lama simpan dalam DRAFT je..

Mmg tak dirancang dan tak disangka..

Bagi yg tak guna apa-apa alat perancang tetiap bulan sure la tunggu biler nak period.. Penah gak try guna pil perancang pas bersalinkan Ayna. pastu stop sbb susu badan terus drop.. pastu mmg dah takde nak guna pil-pil dah. Rancang sendiri jek..

Alhamdulillah kedua anak sebelum ni menjadik. Echa dah 4 tahun baru nak bagi dia adik dan sumenya berjalan seperti yg diplan. Plan baik puye sbb nak anak kedua ni lahir bulan 3 sama bulan lahir mama dan papanya. Alhamdulillah, Ayna lahir 16.3.2011.

Plan nak dapat anak ketiga lak 2014..

Tpkan, bulan ni period lewat lak datang. Mula lak tak sedap hati ni. Tanda nak period tu dah ada macam cramp perut dan tumbuh jerawat kat dahi ni. Tp, still takde apa pun. Lepas lewat 4 hari, ada kuar lendir darah sikit. Terus pakai pad. Hah, time tu puyela hepi sbb mmg tak ready lagi nak pregnant lagi. Tp,takde darah lagi yang kuar pastu. Mula la gelisah. Hubby pun asyik taye je aku dah period ke lom.. terus aku geleng kepala. malas nak pikir dan taknak cakap apa-apa. Mungkin lambat kot datang.. stress kot sbb byk pikir.. tunggu..tunggu..tunggu..

Memang naluri hati ni kuat katakan yg aku ni pregnant. dah ada pengalaman anak dua kan tentula tau.

Aku tak ingat bile tapi sejak perut ni rasa cam masuk angin lepas makan nasi goreng ayam (time tu belum due period lagi). Mulut ni asyik nak makan je.. lapar je memanjang.. ingatkan keracunan makanan tapi lama sgt perut aku ni wat hal.

Selera makan menjadi-jadi. Padahal kan aku dah turun berat badan cam yg aku nak. sikit je lagi cam body baru kawin.. huhu...

Asyik ngantuk je kat opis. member opis pun perasan cakap aku pregnant la.. tp, senyum jela sbb tak cek lagi walau dah lewat 14 hari. Tak macam anak 1st dan 2nd, lewat 4 hari je terus cek. huhu..

Pastu penatnya macam lari 500m je. semput..... Hubby beria-ria cakap aku dah ada "isi".

Beli la pregnancy tesy. Yg ketiga ni nak try lain sikit. Taknak guna yg stail lama yg ada dua line tu. Memula hubby bawak gi farmasi biasa kat area umah tp takde yg macam aku nak.

Gi Guardian terus jumpa yg aku nak. ala.. yg macam Fasha Sanda tu. Yg digital tu. kan trend skrg ni.. 


digital puye
harga RM29.90

Tapi tak cek lagi pun malam tu. Selang dua hari baru cek.. uuuiihhhhh.. berdebar giler..

Ikut step dia, dalam masa 3 minit baru kuar samaada  PREGNANT or NOT PREGNANT. Nak tunggu 3 minit tu hati ni nak gugur dah... taknak tgk, rasa nak mandi dulu, nak gosok gigi dulu la... tp still mata ni asyik nak pandang kat skrin words apa yg kuar..

Jeng..jeng..jeng...

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


gulp.....
ni time cek 3 minggu lepas

kalau ikut kotak tu conceive dah 3 minggu lebih
ikutkan time tu aku dah 6 minggu preggy

Kejutkan hubby solat Subuh.. soalan pertama dia taye.. dah cek ke?

Aku jawab belom. Saja aku biarkan pregnancy test tu atas meja konon nak dia tgk sendiri. 

Dia nampak je, terus pelok cium aku macam anak 1st dan 2nd dulu.. 

Aku cakap ni sume dia puye keje, Biler masa leh terlepas daa??

Dia jawab "takpe, abang akan bertanggungjawab".. ceh! jawapan ntah apa-apa.. wat aku tergelak.

Tpkan, utk preggy yg ketiga ni takde bleeding macam anak 1st dan 2nd. Asyik kuar darah je sampai 2 bulan baru ilang. Betul ke pregnant ni sbb takde sakit kat perut ke apa. loya-loya tu memang ada. mmg petang lepas Asar sampai malam mmg rasa mual je. Makan selera je cuma xlalu nak makan bihun, mee dan kuah-kuah lemak. Bau asap pun xleh. Asap rokok lagi la wat aku nak muntah. Hubby lak perokok tegar.

Test balik kali kedua.. kali ni beli yg murah je yg ada line.
  

mmg terang je dua line
kalau tak, risau sakit lain lak kan

Walaupun tak plan pregnant lagi dalam waktu terdekat ni, bersyukur sbb Allah murahkan rezeki kami dgn rezeki yang sdg membesar di dalam rahimku. Actually kan, sbb dah dedua gegurl yg ketiga ni ingat nak try lagi boy lak. Dah byk ilmu aku baca kat blog kengkawan. Tp, dah jadik macam ni, redha jela. Hanya berdoa kepada Allah supaya beri aku peluang memiliki zuriat lelaki. amin..

Kalau girl lagi pun tak kisah. Asalkan sihat dan sempurna. Sama je kasih sayang kami nanti..

Teruknya aku kerana tersenyum hepi sebelum tu sedangkan ramai yang inginkan anak. Dikeliling aku sendiri ada yang maukan anak. 

Alhamdulilllah.. syukur.. diberi peluang utk merasai lagi nikmat mengandung.  Dia Maha Mengetahui dan Perancang Terbaik.

Now, dah 9 minggu preggy.. Perut mmg dah sedia buncit bertambah buncit lagi.. Esok ada appoinment klinik utk check up Ayna 1 tahun 9 bulan. Nak buat buku merah skali. Problemnya, tak ingat date betul last period. Slalunya tick je kat calender. Ni boleh lak lupa. Tp, yg pasti bulan Julai tahun depan bulan pose aku due.. pengsan nak ganti pose.. hehe..


Echa dan Ayna.. big sister to be..




25 comments:

Mrs Lurve said...

alhamdulillah...tahniah utk mama ayu..

❤✿nOrhidayah myusni✿❤ said...

sO sweet....
tahniah yer....
i xder rezeki lagi...
follow u...

Ratu Hatiku said...

Hehehe...akk pulak yg seronok....Anyway Tahniah! Alhamdulillah..mana tau pasnie boy pulak kan...

Suraya Baharun said...

tahniah...best nye..

Aziela said...

Wah, seronoknya. Tahniah! Syukur Alhamdulillah. Akak hanya ada seorang saja. Teringin nak rasa pregnant lagi, tapi apakan daya, rezeki setakat ini saja. Itupun dah bersyukur sangat.

inazamri said...

tahniah mamaayu.

shuea suhaida said...

Tahniah my sis ayu.. semOga kehadiran zuriat indah dr Allah s.w.t ini dpt menyerikan muka & family akak lg yer.. jgn tidO je t munirah pantau sy kne take nOte.. hihihi hepi 4 u 2 <3

~aYu~ said...

Mrs Lurve,
thanks..

❤✿nOrhidayah myusni✿❤,
takpe, ada rezeki tu nanti..

Ratu Hatiku,
seronok yek.. huhu.. insyallah.. teringin nak boboy..

~aYu~ said...

Suraya Baharun,
thanks dear..

Aziela,
thanks kak..

shuea,
ek eleh... nanti awak kena tanggung keje saya tau.. hihik..

•♥• Mrs RR •♥• said...

Alhamdulillah.. tahniah ayu.. eppy for u.. jg diri n baby baik2 ;)

Mira Adzlia said...

wah..best2...tahniah k.ayuni..pasnih 5 skeluarga la..hihi....

shiemz said...

tahniahhh!!!! Nie yg bat aku pun x sabar niee... tapi aku nie mcm ready x ready jerk.. seram pikir sakit bersalin pun ye.. tp kalu ade alhamdulillah..... kalu xde pun alhamdulillah... mana ade jer la yek... Ape pun jaga diri k.. besh2.... ;)

Noli@Ibu Wafa said...

alhmdulillah..tahniah mama ayu :)..take care yer..moga sihat2 semuanya..

Riedaffya ibrahim said...

seronok bace..tahniah ayu...jage makan minum tau..take a lot of rest...congrats again yg...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Alhamdullillah..tumpang happy dgr perkhabaran gembira kawan2..

Tahniah n take care..

SumeSakan said...

Alhamdulillah..tahniah dear..sama lah sy pun yg skang nih kes xcident..tp rezeki kan...syukur...

Hahaha x tahan baca ayat hubby awak..akn bertggungjawab...kikikiki...comel je bunyi...

Kesuma Angsana said...

alhamdulillah tahniah dari KA juga ye

mama_saly said...

alhamdulillah.....
tahniah buat ayu..take care ya..
asal saly lak rasa happy..hihi
tumpang gembira..:)

::EIDA:: said...

Tahniah kak.. Ida masih menunggu dikurniakan rezeki sperti akak.. doakan ida! aminnnn

LYAfrina said...

alhamdulillah..tumoang happy buat awk.. sesungguhnya inilah aturanNya y terbaik.. saat kt x bsedia & dihadirkan zuriat..pasti ada hikmah bsr disebaliknya...
tahniah ye,.. & take care

Mimie_Zatun said...

Alhamdulillah.. Tahniah..
Sama2 kita ramaikan umat Nabi Muhammad SAW tahun depan..
Hehehe...

SYANI said...

Tahniah! Tahniah! Tersengih2 baca tang jawapan si hasben tu...

aiDieNa said...

Tahniah Ayu... orang kata kalau nak bb boy.. jgn scan utk tgk jantina.. ahahaha... dan jgn terlalu mengharap... redha jer ketentuanNya.. Dia tahu yang terbaik buat kita.. :) Tahniah!

Lily@MamaZaraZareef said...

congrats ayu for the new pregnancy..dah rezeki Allah beri awal, terima dgn hati terbuka. sy pon dah dua anak ni dua2 plan sendiri je. Mcm ayu,plan asal 2014 kot br nk bg zareef adik..:-)

*x tahan bab jwpan husbnd ayu tak..memanglah wajib die btgangjwb kan..hehehe

anie said...

wah...alhamdulilah..rezeki Allah bagi tu..

tapi kelakat lar statement laki awak tu "bertanggungjawab"..hahaha...i likee