♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Monday, September 24, 2012

Time Open Day School Echa

Sabtu lepas school Echa ada wat open day. Ni utk semester ke2. sbb dah tau camne rupanya time pegi bulan 4 aritu utk semester 1, kali ni awal-awal kami dah pegi school Echa. Adik Ayna tak bawak cuma Echa jela yg ikut. sampai sana tgk takde pun byk kete.  time tu dah konpius. kot-kot minggu depan. Ada je nampak teacher kat situ. Kiranya mmg bukak la. Terus taye teacher dia betul ke aritu tu open day? mmg betul la cuma tak ramai sbb aritu utk 4 years dan 5 years je. oooo.... patutla tak ramai..

sampai je terus meluru carik teacher kakak Echa. Ok. cantikla takde parents pun time tu. kami la yg terawal.. hehe.. time ni mood teacher pun tgh ok kan. so, leh la layan persoalan kami yg bertubi-tubi ni. byk nak taye ni. dah siap plan dari umah lagi. huhu..



tekun je dengar apa yg teacher Ekin cakap
byk kami taye pasal Echa
risau la sbb anak pertama sekolah
baru sekolah tadika tapi dah rasa macam sekolah betul-betul ni.. haihh..

tgk dari result exam Echa, markah dia ada yg bagus, ada yg baik ada yg cukup-cukup makan jek
BM Echa 100%
terkezut tgk paper BM dia
yang lain sume 80 ke atas cuma BI je
kami mmg kurg tekankan BI kat umah
cuma certain word je

mmg pasni kami kena byk berkomunikasi dgn dia in English

reading Echa pun agak lemah compare dgn kawan-kawan dia
mmg kami dah perasan tang tu sbb kat umah Echa tak dpt catch up apa yg kami ajar
so, ingat kat school dia leh fokus la

dah tau kekurangan Echa ni mmg ku dan hubby kena usaha keras
bukan xde ajar tp kami kena belajar cara nak tarik perhatian Echa dan ajar cara teacher dia ajar kat school
sbb kami rasa Echa confius
kat umah kami ajar A, B, C, D..

tp rupanya dah lain

ku dan hubby pun dah belajar dgn teacher dia..
sbb takde parents yg nunggu, so leh la lelama.. hihi..

mmg la risau sbb Echa tak dapat baca dgn baik

tp, Echa dah pandai melukis dan mewarna yg masa mula-mula mmg tak reti
cuma amik masa yg lama la..

Echa pun dah pandai baca al-fatihah, doa-doa dan surah-surah pendek..
tu dah wat kami tersenyum dan bersyukur

takpe..takpe..
mmg kami kena keja keras utk didik Echa dan adik Ayna
pasni mmg nak kena wat schedule study
mmg kena buang rasa penat jauh-jauh
demi Echa dan Ayna,,

harap Echa boleh catch up apa yg kami ajar
tgk CD sesama macam mana nak ajar sebutan fonetik
sama-sama belajar dgn Echa sbb ku dan hubby pun taktau sebutan yg betul
 
utk Ayna pun kami dah start ajar dia
belikan mainan education utk dia

moga kami sabar dan berjaya mendidik anak-anak dgn baik

 

6 comments:

Kakzakie said...

Itulah baiknya ada hari terbuka bila ambil keputusan periksa sekarang nie. Kita tahu bagaimana anak kita di sekolah.

Insya-Allah Echa akan lebih berjaya.

~aYu~ said...

kakzakie, betul tu kak. bila kami taye teacher dia di luar kelas sume ok. tp, dah ada camni, kita leh tau perkembangan anak-anak kan..

Mass said...

betul tu...kena jumpa ticer baru betul2 tau perkembangan anak2 kan...sebab kat umah lain...kat skola plak lain...heheh

Salam kenal kembali ;)

QueeN TerataI said...

echa school kat mana tue? Queen pun sdg cari2 utk schoolkan anak tahun depan...

Aziela said...

Takper, dia kecik lagi. Pelan2 kayuh. Nanti bila sampai 'seru' dia nanti, dia plak peningkan kita request macam2 utk score nanti..hehehehehhe

rieda_ffya said...

tahniah wat echa..semoga peningkatan sentiasa berlaku pd echa..