♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, September 11, 2012

Datin!! Leh Caya Ke?

Tak penah dengar orang bahasakan diri dengan Datin sepjg bergaul dgn mak-mak datin ni (hehehe.. takdenya datin nak dekat dgn aku ni hah.. yg gaya mak datin je la..).

Minggu lepas ari Jumaat time menghitamkan muka kat pasar tengahari di Chulan, singgah jap kat wisma cosway. Pastu ada makcik ni ramah je berborak dgn org-org kat situ. dgn ku dan dua kawan-kawan ku sekali pun dia taye memacam. ok.. layan takat camtu jela.

Nak balik opis gi tempat parking kete. Jumpa makcik ni lagi tgh lintas jalan saing kami. dia taye keje mana.. naik apa... kawanku Kak Mah yg layan dia. malas aku nak layan. 

Pastu kami taye makcik keje mana? dia jawab camni tau...

"Datin keje kat situ ha.. bangunan tu"..

erkkk.... geli lak dengar org bahasa diri dia Datin..

"Datin ada wat trip gi Bali bulan Oktober ni. u oll nak join tak? ajak la kawan-kawan lain ke?

pastu dia mintak no kat kawanku Kak Mah tu.. 

kesian lak tgk kak mah yg macam nak taknak je bagi, ku pun mengofferkan diri utk bg no hp ku.. (bajet dia tak kol la.. ).

amik no hp sy la.. 012-bla...bla...

Datin tu jawab "ok.. amik no datin lak... 016-bla..bla.. datin rajin wat travel ni, merata dah pegi."

ku taye "nama datin apa?"

"Nama Datin ni.. Datin Laila..." (eeeiiii.. serius nyampah lak tetiba)

Kami terus masuk dalam kete. malas nak layan lama-lama..

Sekarang ni macam-macam orang leh menyamar jadi menteri la, dato la, datin la..

Manala tau kes penipuan camni.. dah arrange gi bercuti, dah bayar, tiba harinya tak nampak bayang dan batang hidung..isshhh... nape la ku x bagi no hp yg salah je time tu.

Dalam kete, baru terpikir nape la ku tak jawab je camni?

ehh.. takpela datin.. laki sy dato dah selalu bawak sy gi bercuti.. (patutnya ku jawab camni baru ngam.. panggil diri pun datin gak)

takpun..

datin.. takpela.. sy pun nak gi matta fair jap lagi ni..

takpun..

datin.. takpela. sy nak gi tunaikan haji bulan oktober ni.. (wahh... sejuk je hati dengar kan)..

tula..

selalu je bila benda dah jadi bila org tu daj takde, baru la terpikir macam-macam. napela ku tak cakap camni.. cakap camtu.. haih.. nak kena belajar dari yang pakar ni.. huhu..

sampai opis dia terus kol..

ku tak angkat beb..

malasnya la nak layan..

pastu dia msg "Ayu, kol Datin balik"..

takdenya la nak kol..

balik terus citer kat hubby..

malam tu dia kol lagi tp hubby yg jawab.. 

Hubby marah dia cakap "Betul ke awak ni datin? sekarang ni ramai sgt yg menipu ni".. datin tu terus letak phone..

apalagi.. terus ku block no dia dari mencemari hpku.. samsung kan leh block no..
  
Dah macam citer drama petang-petang lak.. drama Datin Wannabe tu..




p/s: Org yg low profile lagi kita hormat dari org yg begitu meninggi diri dengan memanggil diri sendiri dengan gelaran yang tak boleh bawa ke mati.. kalau betul la dia Datin.. apala salah membahasakan dirinya saya, I atau akak. jika itu nak buatkan orang rasa hormat, cara tu mmg salah. lagi wat org menyampah. atau mungkin strategy dia utk wat kami percaya dgn dia..





9 comments:

anie said...

ee..macamnie punya orang pun ada..kalau betul2 datin dia xkan bahasa diri dia datin..

lia said...

Bos lia datin... Memula dia bhskan diri akak kat staff... Pas dpt datin trus bahasakan diri ai n sowh staff panggil dia datin wakakakaa

inazamri said...

hahahahahah akak gelak besar uuuuuu.Lawak tul la.mmg naik menyampah la kalau bahasakan diri datin mcm tu.org kalau betul2 ada pangkat or kaya2 biasanya low profile je..jenis datin ni mcm org terdesak~ sengkek betulnye.

Noli@Ibu Wafa said...

datin noli jenguk cni jap..hahahaha..

Nurul a.k.a Riko said...

eeeiiii....datinlah kunon. Tak ada mcm gaya datin pun...Biasanyer...kalo ler dia tu datin...tak kan dia terhegeh2 nak mintak no henpon kan...pada org yg dia baru kenal...."apa classs datin mcm nie"...pulak tu kat tepi jalan lagik.

Itu namanyer datin low class...opssss gurau jer. May be datin tu....dia meroyan kut...sebab title Datin dia tu dah kena amik ker...or di lucutkan oleh dato' manerkan....hehehe maner kita tahu....jgn percaya org mcm nie.



Mama Gee said...

adesss serius..mmg tak pernah lg dgr datin yg betul bahasakan diri sendiri datin...huhu overlah u...

anuar said...

xpenah lagi dengar org bahasakan diri sendiri datin walau dia mmg ada title datin..

nampak sangat menipunya!

izz iizza said...

haha....sy x pernah lagi jumpa orang camni ni..tapi kalau kena kat sy ..sy layan jer kot..hihi...nak tahu juga apa taktik dia tu dan apa yang yg dia nak beriya calling2 tu..:)

- dieyana - said...

pestaim dgr citer orang bahasakan diri datin..hahahhah...mcm2 orang ni, ya..;-)