♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Monday, August 13, 2012

Warna-warni bunga api dan biskut raya

Dam..dam..dum..bunga mercun..

Mood raya dah mari.. lambatnya la. org lain dah setel sume barang persiapan raya. ada yg dah siap gantung baju raya dah yer. aku je baru terhegeh-hegeh nak wat itu ini. alahai.. 

kat mana-mana kawasan umah tak sah kalau tak dengar bunyi mercun kan.. berdentam-dentum.. tp, skrg dah takleh main mercun. bahaya la. macam-macam citer dah kuar kat paper dan TV dek kerana penangan mercun ni. dulu time kecik mmg bunga api la yg paling best sekali mian time malam tujuh likur atau malam raya. dpn umah mak aku jadi port kawan-kawan main bunga api. pegi pasar beli bunga api je. mmg layan betul la time tu. yg fames dari dulu sampai sekarang bunga api yg yg besi tu apa yer nama dia? CAT? ntahla tak ingat la. main tu pusing-pusing kasi bercahaya satu umah. gantung kat ranting pokok bebanyak, pastu nyalakan api... cantik....  wahh.. kata kanak-kanak riang time tu.. hehe


dan sekarang... turn anak-anak... 

tapi, aku dan hubby mmg takut nak bagi anak-anak main sendiri. bagi main mercun pop-pop je. kalau bunga api tu risau je.. nak kena monitor..  malam minggu lepas, kakak dan hubby dia belikan bunga api utk anak-anak. yg melayan dorg main adalah hubby dan adik ipar.


  
kakak echa nak main tapi takut-takut
apala anak mama ni mmg tak ikut macam mama dia la yg berani..
adik ayna mmg takut sampai taknak turun
papa dia nak pegangkan pun taknak.. puyela takut.. hihi

ni yaya.. anak sedara
dia mmg berani betul siap kasi pusing bulatan itu bunga api..

Balik je plan nak gi Jalan TAR. Tau dah sure la jem dan sesak giler malam tu tapi saja je nak mencabar diri ni nak gi sana gak. dah siap nak pegi, echa lak tetiba badan dia panas. Echa mmg dah demam malam sebelumnya. bila dah jumpa sepupu-sepupu dia elok je dia main sampai dah baik demam. Bila nak balik, panas balik badan dia. terus cancel..

aku takleh tido sbb dah tido byk petang. jadi guard tak berbayar umah sambil wat projek biskut raya.. pagi-pagi sebelum sahur dah semerbak bau biskut chocolate chips. hihi..

 chocolate chips versi ntah apa-apa ntah
hentam sajala
kalau versi mak, dia kasi lenyek dgn garfu
nak kasi bentuk lain lak
aku kasi lenyek dgn sudu

first juri
kakak echa dan ayna jadi tukang rasa
leh lak dia bangun awal
ayna pun demam gak time ni
dgn tak berbaju
kalau anak demam tak suka pakaikan dorg baju
rimas tgk dgn badan yg panas
 
mama dah abis gentel tepung
kakak echa lak nak main gentel-gentel
bagi dia main sikit

dapat dua balang 
jadila kan..
pasni plan nak wat biskut lagi
tp, kata planning.. ntah buat ke tak..

 
 

14 comments:

Mama Gee said...

lama tak main bunga api...budak2 skrg tak merasalah nk main bunga api pelbagai jenis...zaman kita dulu mcm2 ada..

Suraya Baharun said...

anak2 la yang paling seronok nak sambut raya ni..time kita dah berlalu...cuma seronok bila tengok anak seronok...:)

mummY daniSha said...

persiapan raya dah setel tp mud raya x mai lg..camne?huhu

Noli@Ibu Wafa said...

sedap tu..mkn smbil tgk tv..hehe

♥ ROS ♥ said...

Ramai duk tayang biskut nih.. Terliur sudah.. Suka tgk bunga api yg jenis besi tu kan ? :)

lia said...

choc chip tu mesti sedap cm famous amos nyer... nyummehhh

ieedaz @ mama_isha said...

Rajin tul wat kuih raye.. siap ade juri tukang rase gitu :-)

Karukord Jagau's said...

Sy kecik2 dulu suka main meriam tin susu... :)

~ Mummy Gee ~ said...

dania 2 jari kaki melecur gara2 anak jiran campak bunga api besi tu, ntah camana jatuh betul2 celah cari dia... dah seminggu tak kering2 lagi kesan melecur dia... hari2 cuci ngan dettol dan letak minyak gama nak bagi kering

Nurul a.k.a Riko said...

Sedapnyer choc chip cookies. Ahkak pun baru buat biskut yg samer. Nie plan nak buat biskut tart nenas....tapi raya tak lama lagik nie....entah sempat buat ker tidak biskut tart nenas nie.

Anak ahkak takut dgn bunga api. Kalo balik kg...sumer cousin2 dia dok enjoy main bunga api kat luar...Kakak jer duk dlm rumah...penakut ya amat hehee...

Rosidah Binti Muhamad said...

Wah rajin betul la buat biskut..sejak ada anak2 nie nak buat pun kena curi2 masa..ni time mcm nie tak berani tanggung risiko la..takut t separuh jalan jer..

Mira Adzlia said...

hamboih..sronok dorg men bunga api...rjin kak ayuni wat biskut..nnti ley bwk kt opis tau.hihi

mummycda said...

meriahnya main bunga api....tetiba ida teringin jugak nak main..hihihi...angan2 jer ida nak buat coklat chip taun nie tapi tak menjadi lagi..tinggal bape ari lagi nak raya......

Rai said...

mercun zaman skang ni banyak yang jenis meletup2 macam mercun bola tu je..bahaya..tak macam masa zaman kita kecik dulu kan..banyak yg jenis warna warni..

anak2 pun saya cuma bagi main mercun baling baling tu dgn bunga api.. tu pun kena tengokkan..risau takut tercucuh ke apa ke kan..