♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Wednesday, August 8, 2012

Buku Kuihku..

Plan nak wat kuih raya dah ada tp mood belum mari lagi. Aku paling suka biskut coklat chip yg mak aku wat. Bahkan adik-beradik lain mmg faveret biskut buatan mak. Dulu time kecik, mak rajin wat kuih memacam jenis kuih. Tp, biskut coklat chip paling cpt abis sbb pas berbuka puasa mesti nak mengunyah biskut ni.

Sekarang, mak dah malas nak wat kuih. Harapkan anak-anak je la. Ada gak yg kami belikan utk mak. Dah kawin ni teringin nak wat kuih sendiri. dah ada dapur sendiri, oven sendiri mestila teruja kan.. dah dua tahun aku wat kuih resipi dari mak ni tp rasanya still takleh sama dgn air tangan mak..



tiap kali nak wat kuih je mesti bukak kitab lama ni
lama tu tahun 1972
dah 40 tahun buku ni
leh masuk arkib negara tak? hehe..
buku resipi mak yg aku pinjam
nak lunyai aku kejekan.. hihi
ni dah siap taip cantik-cantik
nak print..


12 comments:

QueeN TerataI said...

nampak gayanya mmg x berbuatlah kuih raya.. beli ajer... :)

Mrs Lurve said...

fuhh..lamanya simpan lagi buku nie. mesti dh terror bab2 kuih nie

Kakzakie said...

Hui... memang lama gila ayu. tapi baguslah ayu simpan dan jagalah kelak Maisara pulak simpan. Sayang...

izla said...

saya pon ada gak buku kuih (mak punya) saya simpan. ntah bila nak bukak dan buat kuih sendiri. huhu

OneSimpleMother said...

evergreen sungguh buku resepi tu ya.. hehehe.. salam kenal..

~aYu~ said...

QueeN TerataI, barang dah beli tp mood nak membaking lom ada ni..

Mrs Lurve, sy tak terer wat, terer makan jek. mak sy yg terer wat kuih. hihi.

~aYu~ said...

Kakzakie, bile ayu dah taip ni nak pulangkan balik kat mak..

izla, org dulu mana ada nak beli buku resipi. tgk rancangan memasak, time tula dok tulis resipi kan..

~aYu~ said...

OneSimpleMother, mmg antik kan buku ni.. :)

Suraya Baharun said...

lama betul umur buku tu..mesti resepi dalam nye pun besh2..

lia said...

ehhhhh mak kita pon ada buku resepi gini tp anak dia jer x pernah pinjam, stok x suka masak ha3

izz iizza said...

eh teringat dulu masa zaman sekolah..mak iza pun ada buku camni..

ieedaz @ mama_isha said...

Rajinnye buat kuih raye..:-)