♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, July 24, 2012

Yg Paling Sibuk Time Berbuka Pose..

Bulan puasa plg seronok dapat berbuka pose makan ramai-ramai. Meriah je dgn lauk-pauk dan kuih-muih yg banyak. Hari kedua dan ketiga puasa, kami berbuka di umah mertua. Petang ni xtau lagi berbuka pose kat mana.

yg paling sibuk adalah ini budak
alhamdulillah yg adik ni mmg kuat makan tul
mmg pantang nampak makanan

kakak lak tak kuat makan kecuali chicken chop dia mmg faveret..

kol 6 petang aku blk keje, ayna dah makan
kalau tak neneknya, mamanya akan suapkan
lagi-lagi kalau dapat bubur lambuk.. mmg laju la dia ngapp

kol 7.30 malam time kita nak berbuka pose dia pun sibuk makan gak..
 nak bg dia senyap tak kacau orang makan adalah dengan dudukkan kat sebelah kita 
bagila nasi dalam pinggan dan dia akan makan sendiri..

dan hasilnya..
lagi byk masuk kat bawah tikar dari dalam mulut dia
lantakla sayang.. asalkan ayna diam sudah..

dua kali sendawa..
perut pun dah buncit sgt penuh dgn air.. hihi


7 comments:

Kakzakie said...

Betul Ayu nak bagi dia tak kacau kasi je nasi sikit dalam pinggan mesti dia akan layan nasi tu sampai habis:)

Suraya Baharun said...

hehehehe...seronok anak2 ni memeriahkan suasana waktu berbuka...

izla said...

anak saya zarif time berbuka je lelap..sebab sebelum tu sy tak bagi dia tidur. hehe..dah nak maghrib baru sy biarkan dia baring2, lama2 tertidur sendiri

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

betul², mcm tu la selalunya sama la mcm kita bdk² dulu, igt lagi ayat mak ayah dulu ' org yg x berpuasa yg lebih'. skrg ni bila dh jd ibu, anak kita pulak begitu..diorg la yg excited menunggu azan & berbuka w/pun x puasa pun..hihi

** Resipi Sambal Bilis Kering tu senang jerk buat dia,

Bhn2 dia - Bawang merah 3/4 ulas, Bawang Putih - 1 ulas, Cili Kering (agak2 la nk byk mana), Gula, Garam & Asam Keping.

Ikan Bilis tu goreng garing2 dulu pastu baru tumiskan sambalnye.

Tumis sambal mcm biasa - tumis bawang merah&putih sampai naik bau, masukkan cili kering smpai masak masukkan gula, garam & asam keping. Last sekali gaulkan ikan bilis goreng tu..

Senang sgt kan..hihi..

~aYu~ said...

Kakzakie : bg dia makan sendiri.. berhasil tp mmg bersepah la nasi sume.. hehe..

Suraya : betul tu.. makan ramai-ramai lagi dorg suka..

~aYu~ said...

izla : dah try tidokan ayna tp xpenah berhasil sbb dia dah nmpak kami hidang makanan.. hehe

~aYu~ said...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY : ahaha.. mmg betul. skrg turn anak-anak lak kan..
thanks bagi resipi.. :)
nanti nak cuba wat la..