♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Wednesday, June 13, 2012

Jalan-Jalan Terengganu - Day 2

Sambung lagi citer ganu.. 

Pagi-pagi dah bangun sbb nak gi jenjalan. Apa yg menarik yer kat Kuala Terengganu ni? Apa-apa pun we oll gi breakfast dulu kat hotel. Pastu bawak anak-anak mandi pool..

hotel full tp time tu we oll dan ada satu lagi family je yg mandi


ayna xmandi pun.. just rendam kaki je.

pastu we oll ke Pasar Payang. dekat je dari hotel. time tu kol 11 pg. susah tul nak carik parking sbb kat Dataran Shahbandar ada Pesta Thai. kena parking jauh pastu jalan kaki.

ni kali kedua ke sini. tahun 2010 gi sini ada gak beli kain sutera batik utk MIL, FIL dan diri sendiri. tp kali ni mmg blur nak beli apa. nak beli takde yg berkenan. pastu harga rasanya lebih kurang KL je. nak kurang pun payah. sudahnya beli satu je utk diri sendiri.

pening nak pilih kain.. rambang mata pun ada
budget pun kurang... huhu..
cuci mata jela..
tp terbeli gak satu..

ni kaz bazar warisan
kat sini je jumpa FM (we oll suka wat collection)
beli gak utk family dan opismate
tp, mahal.. abg tu kedekut harga takleh kurang.. 

Echa beli bantal penyu
satu utk dia, satu utk sepupu dia

Byk tul durian yg dijual kat tepi pasar tu. gugat iman.. Musang King sekilo RM15.00. mmg murah. we oll yg dah siap dalam tupperware je. rasa nak beli bawak balik KL, tang bau yg tak tahan tu. tak jadik..

Nak ke Muzium Terengganu tp tutup lak sbb Jumaat kan tutup tengahari. So, we oll terus ke Taman Tamadun Islam. Nak masuk Taman Monumen pun tutup. Jam 2.30 ptg baru bukak. So, we oll gi Masjid Krtistal. Solat sana dulu..





unik kan bas ni..

sementara tunggu jam 2.30 ptg, we oll makan kat cafe situ. harga mahal gak. tp, sbb perut lapar dan nak berjalan lagi nanti takyah berkira sgt la pasal makan..

time utk masuk Taman Monumen. apa yang ada kat sini? jgn taktau, ada kat org Terengganu yg tak sampai sini lagi tau.

Taman Monumen adalah replika-replika senibina Islam dari pelbagai negara. Mmg kagum melihat senibina-senibina masjid.

beli tiket utk 2 dewasa je
kanak-kanak 6 tahun ke bawah free
dapat la passport ni.. wah.. kan nak pegi 21 buah negara, kenala ada passport kan.. hehe



Nak berjalan boleh, naik trem pun boleh, naik buggy pun ada.. memula nak jalan kaki je. tp sbb panas dan penat terus we oll naik trem. 

trem kat sini
RM5 utk dewasa

ada permainan utk kanak-kanak
tp macam dah lama tak berfungsi je
ruginya..
 

kincir air

kawasan taman

kalau naik trem ada tempat yg dia akan berhenti. macam kat bangunan monumen yg ada tayangan gambar dan pameran. boleh je turun dan naik trem berikutnya. taknak turun pun xpe.

Taj Mahal India
 


syahdu bila tgk tayangan video pembinaan Taj Mahal ni












ada replika masjid di Iraq, Afghanistan, Syria, Russia, Spain, Turkey
dan yg paling mengharukan ada replika Masjid Masjidil Haram dan Majid Nabawi..

masjid di China
I dah sampai China you.. hihi..

layan anak-anak main kat taman permainan 
sian dorg kepanasan..
baik je tak meragam
pastu upah aiskrim.. hihik


3 comments:

lia said...

pool tu menarik... kemas jer...

p masa cuti sekolah, nk kurang seringgit pon mesti depa demand...

izla said...

saya orang terengganu pon tak pernah sampai tamadun islam ni.
one day la, insyaAllah

btw, hotel mana? nampak menarik.

~aYu~ said...

lia : pool tu okla sbb tertutup je and dia kat tngkt 4. time cuti sekolah ni harga hotel mmg cekik darah tul kan..

izla : huhu.. tula ada member opis pun org sana pun xpenah gi situ. ni Hotel tanjong vista. kalau rate biasa harganya Rm138.00. tp mmg puas hatila sbb hotel dia lengkap dgn seterika dan sejadah sekali. breakfast pun sedap.