♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Monday, April 30, 2012

JB - Universal Studio Singapore : Transformer 3D Ride yg sgt best!

Masih lagi citer kat USS ni.. Banyak lak citer kan..

Pastu kami ke Transfomer lak.. layan gambar jela.






 


ehh.. tak rotate lak gambar ni.. huhu..
ni staff USS yg amikkan gambar
dorg ada gak guna kamera dorg
nak beli boleh je
we oll beli gak utk kenangan harganya 15 dollar

Pastu tgk Transformer 3D Ride. kali ni aku lak naik. hubby bg chance suh aku masuk biar dia lak jaga anak-anak sbb Echa dgn Ayna takleh masuk.

Amaran keras: yg cepat pitam dan mabuk, yg ada lemah jantung, pregnant takleh naik tau sbb mmg melambung-lambung..

Tak perasan lak time masuk tu waiting time dia 45 minutes. Patutla beratur macam ular kena palu.. ramai betul orang..

 MIL yg nak try gak
dari dia tunggu kat luar sejam.. baik dia masuk gak (mmg muka saspen je.. hikhik)
FIL dan hubby dan anak-anak je kat luar.

 
 camni la keadaannya

fuhh..yg ni mmg best sesgt best wa cakap lu.. 
peperangan ada transformer
mmg melambung-lambung dan terasa jatuh betul-betul bila part nak terhempas tu..
pakai spec 3D mmg betul-betul terasa yg kita berperang dgn robot jahat tu
macam nak naik lagi..
rugi hubby xdpt rasa naik ni
nak beratur panjang yg tak larat tu

lagipun dah dkt jam 6 ptg..
ada sejam lagi utk shopping


dah suntuk sgt masa 
jalan cepat-cepat nak gi Universal Studio Store nak beli souvenir

JB - Universal Studio Singapore : Ancient Eqypt & Sci-Fi City

Kat Ancient Eqypt betul-betul terasa seperti di Mesir dgn patung-patung dan piramid.






Kalau nak rasa naik indoor roller-coaster leh la naik Revenge of The Mummy. Echa tak leh naik sbb petugas tu kata very speed roller coaster.. So, yg naik hubby dgn adik-beradik jela.  Aku pun kecut nak naik biler cakap camtu.. Nak naik ni kena tinggalkan beg kat locker.

Hubby kata kat dalam tu gelap gelita pastu dia puye roller coaster mmg laju giler.. mmg kecut perut la..
 

Nak naik roller-coaster yg lagi mencabar leh la naik Batterstar Galatica. Ada biru  CYLON dan merah HUMAN. Hubby dan adik-beradik dia naik dedua.  Dorg kata best giler dan tak takut pun sbb dia puye seat mmg comfortable betul dan melekap kat badan.. Time ni rasa rugi lak tak try.




 mana la tak kecut perut kalau tgk aksi terbalik ni..

hubby sampai skrg kata best naik ni tak macam kat Genting.. jeles tau..
siap kata rugi tak naik lagi sbb tak ramai pun orang time tu

Echa yg kepenatan
 
tang pose gambar ni je yg aku suka.. 

JB - Universal Studio Singapore : The Lost World & Water World

Cuaca yg panas sgt tak selesa nak berjalan tapi hati dan kaki nak cepat-cepat jelajah sume tempat. Masa pun sgt suntuk. Tgk show utk Water World jam 3 ptg so jenjalan dulu kat Jurassic Park.

kat belakang tu ada pancuran air
kalau kanak-kanak nak mandi leh la
Echa takde lak nak mandi.. seelamaattt..

 
beratur nak naik Dino Soarin


uuiihh.. terbakar kulit..
saja layan bagi Echa hepi
hubby pun naik gak
Ayna x naik so mintak MIL jagakan

ada Jurassic Park Rapids Adventure

 yg ni kanak-kanak leh naik
tp, we oll malas lak nak membasahkan diri naik benda ni

Ok.. dah kol 2.40 ptg.. Show utk Water World start jam 3 ptg. Ramai dah beratur..Letak stroller kat tempat stroller. Jgn risau kat sini mmg ada tempat khas utk letak stroller dan tak hilang. Konfiden je kan.. Sbb we oll park stroller sekali dgn beg (ni time nak naik Dino Soarin.. takkan nak naik dgn beg sekali). Alhamdulillah.. tak hilang pun. Mungkin ada staff dia jaga kot.

Water World show time..

Masa mula-mula masuk risau takde tempat duduk sbb ramai sgt yg kerumun nak masuk. Tp, dalam tu puyela besar macam kat stadium nak tgk bola. 

Tips kat sini, kalau taknak basah jgn duduk kat bhgn depan iaitu zon biru dan zon hijau. Zon Biru sure akan basah kuyup. Kalau Zon Hijau pun sama akan kena tempias sbb para pelakon akan sembur atau siram air dkt dua zon ni.. Nasibla ada baca pasal ni siap-siap.. hehe

Nak selamat  sila duduk di bhgn atas atau Zon Merah. Leh gelakkan org kat bhgn bawah.. huahuahua..




sgt best dgn pelakon-pelakon  yg lasak dan lagak ngeri betul
ada aksi tembak-menembak
letupan.. aksi jet ski 
mmg mendebarkan 

habis dah show..
next kita ke Eqypt lak..



JB - Universal Studio Singapore : Lunch & Donkey Live Show!

Sebelum teruskan misi jelajah USS ni, kenala isi perut dulu.. Kita yg besar ni lapar yg budak-budak ni lagi la lapar kan.. lagipun time breakfast dorg tak makan apa.

Lepas je show SHREK 4D kat belah kiri akan jumpa satu restoran Goldilocks nama dia. Kat pintu luar ada signboard dan ada logo HALAL. Tu yg penting tu kan.. sbb kat sini byk yg tak halal. kena hati-hati la.

Ni mmg menu western. ada ayam goreng, burger.. Kami order set ayam goreng original. utk Echa amik kids meal puye yg siap ada bekas lagi.. sgt comey..


 bekas biru utk Echa
leh la Echa guna utk bekal bawak gi school

resit hilang pulak
so, tak ingat harganya baper
tp, total ktorg makan rasanya dalam 30 dollar.. 
kira okla kan..

ayam goreng dia sedap la gak ala-ala mcDonald puye ayam
mungkin sbb tgh lapar kot
prefer yg original rather than spicy sbb yg spicy mcm hangit dan rasa sgt dia puye rempah


utk Ayna suapkan dia potato wedges dan roti
banyak tul dia makan

set Echa puye ayam dgn potato wedges
licin..

Berdepan dgn restoran ni ada Donkey Live Show. tgk waiting time ada 5 minute. so, we oll terus masuk dalam.
 
 Echa nak amik gambar patung ni


panas terik yg amat
nasib bawak payung

masuk je ada pentas kecik
dgr dulu celoteh pengacara yg kelakar


MIL duduk kepenatan..

Pastu masuk dalam ada pentas besar.. Hampir sume show kat dalam USS dilarang amik gambar atau video. So, takdela gambar dalam tu..

Donkey Live Show ni cuma dengar donkey ni menyanyi, menari dan berkomunikasi dgn kita jek. 

Tips kalau nak masuk jgn duduk kat barisan depan atau tempat yg pengacara tu leh lalu tau.. Sbb nanti akan jadi mangsa pengacara tu utk berbual dgn donkey tu...

Time tu we oll leh lak duk kat barisan depan. Luckily tak jd mangsa.. huhu..

Pastu kami ke The Lost World..

JB - Universal Studio Singapore : Far Far Away SHREK 4D

Salam Isnin dan selamat bekerja wat yg bekerja. Aku keje arini. Ada yg sambung cuti sampai esok yer.. selamat bercuti. Aku xapply pun cuti sbb minggu lepas dah byk cuti time ni gi USS ni. So, arini jaga opis sbb turn geng opis lak cuti..

Sambung lagi citer kat USS ni..

Lepas Madagascar, kami nak tgk SHREK 4D. Masuk je kena beratur tp takdela lama sgt beraturnya. Ha.. yg ni Ayna leh join sekali. Memula masuk dalam tu kena tunggu la jap kat satu bilik tgk pasal Shrek ni. Pastu baru masuk dalam. Time ni kira macam nak tgk wayang la. Kena amik siap-siap spek mata 3D .

Ayna dok riba kat aku. Dia ok je bagi main dgn spek mata 3D yg mmg amik utk dia pegang. Echa dok dgn hubby. Time ni tak jumpa family yg lain sbb ada yg masuk dulu and MIL pulak sbb naik kerusi roda dapatla laluan ekspress..

Mmg best SHREK 4D ni.. Rasa macam kita sekali dalam citer tu.. Ia pasal Princess Fiona yg kena culik, pastu SHREK ni carik. Macam-macam ada.. Kalau part air tu, kita turut kena sembur dgn air. Rasa segar muka ni.. Biler ada labah-labah, nanti terasa macam labah-labah merayap kat kaki ni.. geli.. hehe.. Ada bebola api yg rasa pegi kat kita sampai kita rasa nak elak.. Hidung pinnochio yg memanjang rasa mcm nak kena kat kita.. fuuhhh... mmg best..



Kalau tak tgk ni mmg rasa rugi..Tapi tak dpt jumpa pun Shrek dgn Princess Fiona ni.. Tak muncul lak..

Ehh.. tak perasan kejap je dah tengahari. Patula perut rasa lapar lak. Kami pun lunch kat Goldilocks yg mmg dkt situ je..

Saturday, April 28, 2012

JB - Universal Studio Singapore : Hollywood & Madagascar

Salam. Sambung lagi yer citer.. Masuk je palang USS belah kanan akan nampak kaunter utk sewa stroller dan kerusi roda. Sbb we oll dah siap-siap bwk stroller, mcm malas lak (pdhal saving.. hehe) nak sewa utk Echa. Stroller yg we oll bwk ni pulak takde bumbung. Pinjam kakak puye sbb kami puye mmg ada bumbung tp roda dia dah tak betul la pulak..

tmpat utk sewa stroller dan kerusi roda
MIL sewa kerusi roda sbb dia risau penat jalan
lagipun untung tau sbb apa.. dia dpt lalu kt laluan express
we oll beratur pjg tp MIL selamba je kat line express..



masuk je akan lalu sini dulu tempat utk gayakan topi yg macam-macam jenis
topi polis.. bomba.. topi yg slalu pompuan sihir jahat pakai pun ada.. 

pastu nampak Encik Kung Fu Panda
ramai yg dah beratur
apalagi cepatla beratur..


yg bestnya kat sini staff USS yg akan amikkan gambar

so, jgn risau la kalau gi berdua tu takdela ko amik aku.. aku amik gambar ko.. 
dorg sporting je layan kerenah customer..

Hollywood.....


nak sama jek perut hubby dgn encik Kungfu Panda ni..
bagusnya Echa sejak jumpa maskot SMARTIES dia xtakut lagi dgn maskot comey camni..

errrrkkkkk... time kami tgh amik gambar dgn encik Kung Fu Panda, si dia ni baru dtg..
apa yer nama dia.. lupa lak

time ni tak berapa ramai
tghari baru makin ramai

signage
actually korg akan lalu sume tempat-tempat ni ada 7 tempat sumenya

1) Madagascar
2) Far Far Away
3) Waterworld
4) The Lost World
5) New York
6) Sci-Fi City
7) Ancient Egypt

tips kalau nak ke sini better uoll gi belah kanan dulu sbb more adventure kat situ
lagi best..

kena tgk info betul-betul bila show time kalau tak melepas la nak kena tunggu next show

tp aritu we oll gi belah kiri dulu lak..

sudahnya byk tak dpt masuk..

belah kiri mula-mula akan nampak Madagascar


kat sini Echa leh masuk
ayna je tak lepas tinggi 80 cm
so, kena tunggu luar dgn atuk dan nenek yg taknak masuk


beratur pjg gak
tp rasanya weekend lagi teruk kot

amik gambar dulu.. staff USS akan amikkan gambar utk kita..

actually dorg ada kamera sendiri tp tak beli pun takpe..


antara yg ada dalam tu
karakter kartun Madagascar yg bercakap

pastu leh la bwk nak-anak kecik main kat sini..


kat sini Ayna leh la naik
sian dia kena tinggal time we oll kat dalam Madagascar tadi..



pasni kita gi Far Far Away lak..