♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, November 29, 2011

Cameron Highlands - Part 1


Terasa ingin pegi holiday. Puas pikir nak kemana cuti hujung tahun ni. Cuti pun byk lagi. Nak ke PD rasa macam bosan je so ajak hubby ke Cameron Highlands. Gi tempat sejuk-sejuk. Aku apply cuti 23 - 25 November 2011. Pegi hari Khamis sbb rabu malam hubby nak main badminton. Paling tak suka mengemas baju. Bawak baju banyak-banyak macam nak duduk seminggu pdhal bukan sume pakai pun.

Mula-mula planning pegi kami je 4 beranak. Aku pun dah book hotel di Brinchang. Last minute, MIL kata nak ikut. Terus calling-calling apartment yang free. Nasib kami baik sbb pegi time weekday so adala apartment yg kosong. Survey puye survey call apartment di Villa Dahlia sbb aku penah tido situ dulu dan utk 3 bilik RM250 1 malam. Call lagi orang apartment Desa Anthurium, pompuan Cina yg incharge kata banyak lagi. Juga RM250 1 malam. Takyah nak booking, terus ke sana tapi aku yang tak sedap hati mana tau tetiba takde kosong.

Survey lagi jumpa orang yg ada aparment di Desa Anthurium, Encik Hamid. Apartment dia dah full tapi dia bagi apartment kawan dia. lagi murah 3 bilik RM225 1 malam. Aku terus confirm.

Pagi Khamis kami breakfast dulu di Gombak. Kol 9.45 pagi baru gerak ke Cameron. Jalan pun tak jem. Kami ikut Tapah sbb cuaca time tu panas terik. Kalau hujan takut juga nak lalu situ. Masa naik jalan yg penuh berliku tu kepala aku dah pening tapi mata ni tetap nak tgk hubby drive. Rasa cuak bila berselisih dgn lori atau bas. Ayna pun tido rasa tenang skit kalau tak dgn dia tak duduk diam lagi aku bertambah pening.

Singgah di Cameron Bharat utk rehat dan minum teh tarik. Teh tarik kat sini mmg sedap. Kalau minum di bahagian bawah teh tarik harganya RM5.00 secawan, kalau minum di bahagian atas RM2.00 secawan. Banyakkan beza..

bersama family hubby kecuali kak ipar, Ayin yg tak dpt ikut
kami naik 2 kete nasibla FIL masih kuat lagi leh drive
rehat dulu minum teh secawan

 teh tarik sini mmg sedap
jiran kami pun penah wat keje giler sanggup redah jalan Tapah ni semata-mata nak minum teh tarik kat sini pastu balik Gombak balik
adik ipar

en hubby yg sporting layan kerenah bini ni.. ehehe
thanks abang cayangg..


dgn adik ipar, MIL, Ayna dan en hubby

Ayna yg dh bangun dr tido
dah cas bateri aktif la dia


terus menuju ke apartment yang dah siap book
Sampai di Desa Anthurium jam 3 petang. Mula-mula ingat nak tgk dulu apartment tu. tapi bila En Hamid dah tunggu tak sampai hati lak.

ini la apartment kami duduk utk 3 hari 2 malam ni
dapat tingkat plg bawah
tp still kena naik turun tangga sbb parking kat atas

masuk je tgk ruang tamu dan deco dia terus hati tertawan
lawanya.. dinding warna merah
ada astro beyond ada movie lagi
kalau tau ku bwk kad astro aku leh layan Maharaja Lawak Mega.. nyesal tak bawak


bilik master bedroom skali dgn bilik air

bilik no 2 untuk adik ipar

bilik no 3 bilik kami

ruang dapur yg kemas siap dgn rice cooker, blender dan utk masak air elektrik pun ada
MIL suka masak sendiri jadik mmg sesuai la dok sini leh masak bagai
pagi-pagi breakfast nasi lemak air tangan MIL
leh terus rebus jagung dan keledek kan..kan..
malam-malam lapar masak maggi
sejuk-sejuk perut asyik lapar je bolehla masak sendiri

actually, bagus jugak kalau dapat apartment yg ownernya Islam
takdela was-was nak guna barang-barang dia..
dan mmg ownernya lebih utamakan penyewa Islam

nak ke bawah turun tangga je ada padang permainan
ada tempat utk BBQ
malam Jumaat riuh sbb ada family yg wat aktiviti membakar kat sini

View apartment kami menghadap ladang sayur-sayuran belah tepi sikit ada kubur Islam tp terhadang dgn pokok tp, xde apala sepanjang 2 malam kat sana. Dorg wat BBQ pun rileks je. Insaf kejap..

Hari pertama tu disambut dgn hujan renyai. Pijak lantai pun sejuk je kaki ni. Malam bila ujan dah berhenti, kami ke Pasar Brinchang.

insyallah, kalau ada rezeki ke sini lagi memang nak stay kat sini lagi.

nak no en hamid, leh kol no ni 019-568 2330.







11 comments:

Tentang Kita said...

rindunyer kt CH...last pegi sana bulan November thn lps

Mama Miraki said...

cantiknya apartment dia....nanti bagi no tepon eh....hehehhe nak pegi gak ler ch..

.::Lynn::. said...

nak nombor telepon encik Hamid.

~aYu~ said...

@::Lynn:: sori baru perasan. no hp Encik Hamid 019-568 2330. Kol la kalau nak apartment sana. dia baik orgnya.. ☻

Cik Rad said...

sis, jauh tak apartment ni dari pasar malam brinchang & bharat tea plantation? :)

~aYu~ said...

@Cik Rad pasar malam brinchang xjauh dalam 5 minit je naik kete. tp, kalau bharat tea plantation tu jauh skit sbb tu sblm tanah rata tu. apartment ni tgh2 antara tanah rata dgn brinchang.

Amirah said...

salam sis..apartment nie jauh x dr brincang

~aYu~ said...

@Amirah dalam 10 minit naik kete je.. dia tgh3 antara tanah rata dan brinchang.. :)

salmizah said...

plan nak gi cameron..ok gak homestay en hamid ni ya..first choice villa dahlia tp klu full boleh booking sini..

pengalaman saya dalam mengandung,bersalin dan myusukan Harazz sepenuhnya..jom singgah blog saya..tq

furniture klasik said...

wah apartemen kalau ada tempat yang sejuk kayak gitu mantab ye.. furniture jepara

furniture klasik said...

sejuk dan indah tempatnya furniture jepara