♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Wednesday, October 26, 2011

Perhatian Pemilik Kereta Waja!

Perhatian kepada semua pemilik kereta especially proton waja. Skrg kete ni mmg tgh hot.. Hot item.. barang curi. Orang tak main dah curi aksesori keta, pecah kete ke apa. sekarang ni terus rembat je kete tu.




Petang semalam, kete waja FIL kena curik di Prima Sri Gombak dalam jam 6 ptg. kete tu adik ipar aku yg bawak sbb nak ke gim area situ. 

Kete Waja, warna Silver, no plat WKE 482 (tp mngkin dah tukar), sport rim brown, ada lampu belakang bulat.

Abis je dalam 6.30 ptg, tgk kete dh takde kat tmpt parking. Terus adik ipar kol hubby. ha? hilang? Aku dah panik giler time ni. Aku dan hubby mmg nak kuar ke umah MIL nak amik bebudak. dah kol tu, terus ktorg pecut ke sana.. Sampai aku tertinggal hp gara-gara nak cpt.

On the way ke sana, hubby kol segala gengster-gengster, ayahanda, abang long, kak yong.. minta tolong.. hehe..

Sampai sana, adik ipar dan geng dh tgh tunggu kat dpn kedai servis kete. Lelaki kan.. nmpak rileks n cool je. Kalau pompuan, aku rasa nangis time tu kot (ni kalau aku la)..

Ada 2 org staff kat kedai servis kete yg nampak orang yg mencurigakan. Asyik lalu-lalang kat situ. Dorg kata ada sorg mamat ni pakai baju putih dtg taye bank kat mana. sambil tu mata mamat tu asyik pandang ke arah kete Waja. Time tu ujan lebat tp dorg dengar bunyi alarm kete waja. sorg tu nampak lampu signal kete waja menyala tp ingat xde apa. Sampaila adik ipar dtg ngadu kat dorg, barula dorg tau yg mamat tu puye keje.

Besties hubby, Azan dtg dgn wife dia, Ira. Ira dtg je terus bgtau aku gambaran org yg wat keje tu. Ayah dia ustaz, ada kelebihan utk dapat gambaran apa yg berlaku. Lepas bgtau no plat kete dan warna kete, ayah dia kata kete tu dah tukar no plat kepada PXX XXXX. Ayah dia nampak P je. Yg blkg tak jelas. Pastu, ayah dia kata nampak 3 orang dalam kete tu, Cina, Melayu dan India. Very 1Malaysia.. dan kete tu sdg menuju ke Jalan Ipoh, KL.

Sukar nak percaya tp ada benarnya. 

Ada CCTV kat depan kedai tu. Mntak tolong tauke kedai tu utk pasang balik rakaman CCTV.

Dalam CCTV tu ada mamat laki yg taye 2 org staff tadi. muka dia nampak jelas sgt dan dia ada kat situ dr jam 5.45 - 6.00 ptg. Besar kemungkinan, laki tu sdg usha line atau cover line member dia wat keje. kira dia alihkan perhatian 2 staff tu ler..

tinggal kenangan..
ada harapan ke nak dapat balik?

sdg tgk CCTV
nasib baik CCTV clear
tp, tak dpt nak tolong pun

 nila suspek utamanya
sebelum tu dia tayekan mana bank
taktik nak alih perhatian staff kat situ


15 minit dia kat depan kedai tu
sebelum tu  waja hitam yg dibawak oleh laki cina
dia yg turunkan mamat ni
laki cina tu slh sorg customer ni


Mmg betul gambaran yg ayah ira bagi. Mmg ada Cina dan Melayu.. Selama ni dgr kete org lain hilang je. Bulan lepas kereta waja jiran ktorg hilang, sekarang kereta family sendiri. Mmg tak sangka. Sebelum tu dh tergerak hati ckp dgn hubby, Perdana V6 tak parking dalam umah ke? bahaya letak luar. alih-alih, waja yg hilang.. apala nasib...

yg curik tu bkn calang orang. nak secure kete kita dgn apa? kalau stereng lock, leh je dorg bukak. kalau ada duit leh la pasang GPS kat kete utk carik kete kite balik. kalau tak pun, guna cara Mr Bean, bukak stereng kan.... hmmmm....


6 comments:

ahmad said...

pergh perompak zaman sekarang .. berani gile ! insyaallah jmpe semula waja tu :)

Mama Miraki said...

mana segala kepala gangster, ayanagada, kak long n kak yong...tak leh tolong ker....tulah siot betul pencuri n kan...tak selamat ke hidup dorang tu kan..

Ayien Azreen said...

ayu... masa kitaorg pakai Gen2 dulu... memang stereng kitaorg bukak... parking kete je bukak stereng... ni bile nak buat kat kete perdana ni... pomen tuh kata kang takleh guna auto-cruise lak... dilema... kalo tak dah lama buat stereng yg boleh bukak tuh...

Kak Kay said...

ye la nak wat cam ne kan , kalau kita kenal orang tu senang kita cari, dah namanya pencuri mana de hati perut, sabar je la... mana tau pencuri tu berubah ati nak pulangkan lak...

~aYu~ said...

ahmad / encik rudy : terima kasih. insyaallah jumpa balik kete tu.
Mama Miraki : dah panggil Ayahanda tu yg tukang tilik dr jauh tu..
Ayien Azreen : yela Gen2 tu dr kete wira Iwan kan.. rasa myVi pun nak pakai tu gak la.

~aYu~ said...

Kak Kay : harap camtu la biar jd kat family dia lak. ini sindiket kete curi la ni..