♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Friday, October 28, 2011

Balik Ke Kampung

Lama tak ke kampung Melaka sejak ada baby. Kat kampung, abang aku @ alang yg duduk nak usahakan tanah abah kat kampung. Selalu sabtu atau ahad ktorg akan ke sana tp sejak kakak ipar start part time study on weekend, alang pun wajib balik weekend gak utk jaga anak-anak dia.

So, cuti Deepavali aritu alang tak balik KL, jadi ktorg ke sana. Mak dan abah aku pun follow gak.
kalau ke sini kena la tgk hasil tanaman alang.

ada motor tp hubby naik basikal je
exercise..

 ktorg naik kete
dulu takde jambatan kena pusing jauh ikut jalan besar
dh ada jambatan ni senang je ikut belakang umah je
bwk kete pun kena slow-slow sbb jalan gak mencabar skit


hubby naik basikal so dia sampai dulu

 belah sana tanam kacang panjang
sebelah dia sayur sawi

 
dah ada sorg pekerja Indonesia
senangla skit keje alang

 ada security guard

ni Kajol dan Karisma (aku sendiri yg bg nama sempena Deepavali ni.. ehehe)
kecik lagi baru sampai
kira tak paham bahasa lagi mmg dok kat dalam tu
biasala kt kampung mesti bela anjing utk jaga tanaman kan
sbb kat sini biasa babi hutan, lembu lalu kat sini
pencuri pun ada gak sbb penah mesin kena curi..

 sawi yg disemai

pegawai daerah pertanian melawat tapak

 my hero

 echa, adam dan yaya
seronok dorang kalau ke sini
 
sekarang kite tgk cendawan lak

bagai cendawan tumbuh.. ehehe.. mmg la cendawan kan..
baru lepas petik
buat cendawan goreng tepung minum petang..
satu plastik bawak umah MIL

 sape tau ni pokok apa?
ni pokok jering..

tuan tanah kedaun dh sampai.
alang yg jd 'orang kampung'.. huhu..

ikutkan ada kawasan yg rumputnya dh panjang
tp alang sengaja tak potong sbb nak wat projek lembu lak
tu akan jd makanan utk lembu
insyaallah.. harap menjadi la projek lembu alang ni.
hubby kata kalau jadi projek lembu, hubby nak dok kampung jd saudagar lembu.. ;p

 kol 6 ptg gerak balik KL sbb hubby nak main badminton malamnya
ada lak rambutan dalam 3 tangkai yg dah masak

inilah rumah kampungku
sesekali tension nak hirup udara segar leh la dtg sini

Jalan tak jem pun walaupun cuti Deepavali.. clear je.. mmg seronok. next time dtg nak tido sana lak.

6 comments:

Mama Miraki said...

dlm sangkar tu anjing ker...????

~aYu~ said...

aah anjing.. Pekerja indon yg uruskan.. memula ktorg xleh terima especially mak ayu tp lelama baru paham nape kena bela anjing sbb dulu ada babi hutan dtg, anjing menyalak2.. penah gak anjing menyalak xhenti rupanya ada langsuir (ni mood seram sikit).. Anjing tu pun dok kt satu tempat jela. Xdela merayau2 ke apa..

Kak Kay said...

seronoknya de kebun cam tu, leh makan sayur2 fresh...

Anonymous said...

anjing tu berak kat mana...alah, cam tak best eak..wpun agak jauh kaitan anjing ngan sayur...

~aYu~ said...

Kak Kay : kalau ada lebih mmg alang ayu akan bwk blk umah.. slalunya dpt makan cendawan la smpai muak dh.
Anonymous : anjing tu dok satu tmpt je mmg xbg dia merayau-rayau. pekerja indon yg uruskan pun. kang tak pasal-pasal satu kebun penuh dgn najis dia jek. tu kalau Islam yg jaga mmg kita tau batas agama, cuba kalau tauke cina yg jaga.. camne agaknya?

~aYu~ said...

Dalam Islam, diharuskan memelihara anjing untuk tujuan berburu, menjaga tanaman. Ni nak kena xplain betul-betul kot ada yg tak senang dan pikir yg bkn-bkn.