♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Monday, August 22, 2011

IFTAR @ Umah Mertua

Semalam 21 Ramadhan 1432, mertua buat berbuka pose kt umah. Panggil kaum-kerabat dan jiran sebelah je. Sehari sebelum tu MIL dah taye nak bawak apa. Time tu tak decide lagi. Mmg blur betul. Kek batik jela kot takpun yg simple² jek. Tp, hubby lak request nak mkn Pucuk Paku Masak Tempoyak. Isteri yg mithali  rajin ni pun masakla dgn penuh cabaran onak dan duri. Sbb hubby gi site, baby Eyna taknak tido, asyik merengek nak suh layan dia. Jadi, masak dgn kelam-kabut. 

Kol 5.30 ptg baru ke umah MIL. Dkt je pun umah ktorg. 1Taman, 1Fasa tapi lain jalan. ehehe..



Tgk makanan sume dah ready. Byk betul MIL masak. 

 makanan yg siap utk dihidang

 tukang buat air, hubby yg tekun merasa membuat air oren sunquick
teh tarik yg abg wat mmg sedap.. tak sia² abg menuntut ilmu dgn mamak restoren Taqwa tu..

 
 ~tetamu pertama yg datang.. baby Eyna~

lambatnya nak makan, kakak makan keropok lu la..
adik tgk kakak makan 
~kakak Echa & baby Eyna~

 SIL, Ayien yg gigih memasak mee goreng berapi

 me n hubby
heip.. yg blkg tu nak gak inter frame.. huhu

 cute donut from SIL, Ayien

 delicious cheese tart from makcik dr Bangi, Cik Gee

my Pucuk Paku Masak Lemak Tempoyak.
lapar la pulak tgk.. makan dgn nasi panas² sedap ni..

 sebelum masuk waktu berbuka, tahlil dan doa selamat ringkas dari Wak (xtau nama apa, biasa org sini panggil dia Wak je)

 memasing serbu makanan
byknya makanan. Ada dibawak oleh makcik²
 malas nak snap gambar

 lepak di bilik tgk budak² ni sdg bergusti
baik je dorg bermain
tak gaduh² pun

 acara santai² sebelum 2nd round makan
Echa amik kesempatan menempek kat neneknya, Nek Nab nak mekap

dah lawa anak mama ni
asyik melaram jek

 makcik @ omma dari Cheras dgn baby Eyna
patutla Eyna taknak tido sbb nak gak berposing

 makcik @ nenek Gee dari Bangi dgn baby Eyna
 Omma dgn Echa

bersama makcik² dan MIL 

 eeii penatla Eyna..

 hubby, sepupu² dan pakcik² berborak di luar

 seronok tgk dorg main. sesekali jumpe ttp kamceng..
Mainan Echa sume yg gegirl puye. 
tp yg boy pun dok layan gak. Main kedai rambut, main doktor²..

Kol 10 malam mata ni dah layu. Kepenatan.. baby Eyna tido aku pun tido. Jam 11.25 mlm hubby kejutkan ajak balik. Tgh siap² nak balik, abah mertua bg duit raya. Wah! terus segar mata ni..

duit raya dari abah mertuaku..
thanks abg/atuk..
apalagi ke Uptown la..

1 comment:

Kak Kay said...

meriahnya kalau dapat berkumpul ngan kaum kerabat. tu saat yang paling seronok...