♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Wednesday, August 10, 2011

Begini Ke Sikap Orang Kita?


Petang tadi, aku dan Echa ke kedai barangan bayi di area umah aku, Echa terjatuh terkena palang besi. Aku yg tgh pegang pampers dan susu terus campakkan barang-barang tu. Terus meluru ke Echa. Dia nangis dan bibir berdarah. Nasib la tak patah gigi cume luka kat bibir dia dan terkoyak sikit kulit pipi. Darah byk sgt aku lap dgn baju aku. Ada 2 orang staf kat situ tp dorg buat taktau je. Tak dengar ke budak nangis atau Echa yg nangis slow. Takde tisu aku lap dgn baju aku. Nak je aku amik baju kat situ je. Time tu aku rasa nak cepat-cepat kuar dari situ. Tp, nak kena bayar dulu sbb stok susu utk esok dah abis. Tgh jalan nak ke kaunter dia still nangis but all staffs kt sana buat bodoh je. Takde nak taye ke apa. Ada sorg customer yg toleh ke arah kami, tp sebab time tu aku peluk Echa jadi dia tak nampak bibir Echa yg darah. Kakak cashier pun buat taktau je pdahal Echa tgh nangis time tu and aku masih lapkan bibir dia dgn baju aku. 

Memula aku tak kisah kalau takde sape tolong or amik peduli. Dah sampai umah, aku terpikir pasal sikap staff kat sana. Satu bangsa, 1Malaysia. Boleh wat dek je. Aku pandang dorg. Tak tolong pun takpe at least amik tau la. Taktaula kalau keje dorg cuma lipat kain baju sampai begitu khusyuk sgt. Taula pekerja dedikasi. Takkan la dorg tak dgr aku menjerit 'darah' dan merintih sedih tgk Echa yg menangis. Dorg pun bkn jauh sgt dgn kami. 

Begini ke sikap orang kita skrg ni? Kalau aku, dgr budak/orang besar skalipun nangis pasti kite akan taye nape. Tak dpt tolong pun takpe janji kita prihatin dgn keadaan sekeliling kita. 

3 comments:

Ayien Azreen said...

dalam hati dorang mesti berkata2... "ade aku kesah"... kan itu mentaliti skang... :(

~aYu~ said...

Ayien Azreen : yela..betul tu. tnggu la jd sendiri kat btg hidung dorg..

kemey said...

dulu kemey penah jtuh pastu org2 yg lalu bole gelak je..tp my mistake sbb syok reply msj smpai xnengok jln hehe