♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Wednesday, November 17, 2010

Ragam Hari Raya Aidil Adha 2010

Assalamualaikum.. 
 
Selamat Hari Raya diucapkan  kepada semua pembaca setiaku.. Isshh.. perasannya.. Ada ke pembaca setia ni? Hahaha.. Apa2 jela.. Janji hepi kan..  Kali ni mestila nak story  pasal Hari Raya Aidil Adha tahun ni. Seperti biasa kalau raya haji persiapan ala kadar je. Tak shopping pun. Utk Echa dan hubby pun pakai je baju yg ada..

Tahun ni turn raya dgn family hubby dulu.  Seminggu sblm raya dah plan nak masak apa. Ktorg nk masak mcm mak biasa masak la. Aku cuma masak rendang daging dan kuah kacang je. Tak masak rasa lain lak lagila rasa mcm tak raya je.. Yg lain tu kakak dan adik ipar yg wat. Tak larat nk masak byk2 sbb tangan belah kiri bengkak kat tmpt injection. Semalam gi check up kena suntik utk kancing gigi. Tempat suntik tu rasa kebas dan lenguh. Skrg dh bengkak.

Kol 2 pagi masak rendang daging dgn kuah kacang ni.. Sebelum tu jalan2 tgk lembu dulu. Suka sgt tgk lembu yg nak dikorban ni. Echa takut, ibu dia yg beria2.. Hehe.. Pastu tido dulu sbb rasa penat sgt..
 

Kol 7.45 pg dh sampai umah mertua. Hubby dh siap pakai baju melayu. Ingat nk ikut sembahyang raya kt surau tp xjadi lak. Sampai2 tgk dorg tgh hidang makanan atas meja.. Tgk apa yg ktorg makan pagi ni..



Rasa tak meriah je sbb takde mertua. Sunyi je rasa sbb xde suara nyaring mak mertua menjerit panggil sume turun.. Hehe.. Tp itu tak menjadi halangan utk ktorg beraya. Syukur  ktorg dpt berkumpul bersama2..

Echa dgn mak longnya.. Susah tul la nak amik gambar puteri sorg ni..


Gambar raya dgn hubby jek.. Echa taknak bergambar dgn mama dan papa dia ni..


Dh pandai berdikari Echa ni.. Amik sendiri makanan dia..

Kakak dan abang yg bertanggungjawab dlm menjaga kebajikan adik2.. Kira pengganti mak dan abah la ni.. 

 Makan2 sume dok sopan je.. hehe..

 Errkk.. siap tutup pintu lagi.. Ni kira rumah tertutup yer.. 

Kami ttp ceria..



Aksi Akustik Jalanan.. Time ni sume dh "masuk air" ekk..
Saje dok luar umah amik gambar...
Safety First.. Echa nk gi beraya ni...

Kol 11.30 gerak gi umah family aku lak sbb adik-beradik2 aku sume berkumpul kat sana dh.. Untung umah dkt ni kan.. Jom tgk suasana kat sana pulak..

 Ayahanda wajib ajak2 kawan2 dia dtg umah makan.. Time ni dh setel sume..

 
Menu umah bonda tahun ni Nasi Tomato yang dibuat oleh kakakku, Kak Lin.. 

Datang pun lambat, so time ni dh acara lepak2 dh.. 

Kat sana pun tak lama. Plan nk jalan2 dgn adik-beradik hubby.. Dah siap sume tp rasa mengah2 lak. Badan ni rasa penat dan mata pun ngantuk. Cakap dgn hubby terus dia kata tak yah kuarla.. Gi rehat je. Echa pun meragam nak tido sbb dia tido lambat, bangun lak awal.. Kami anak-beranak tido smpai petang. Bangun2 je hujan lebat lak.. Syoknyaa.. Kepada ibu saudara kat Bangi tu, sori sgt sbb tak dpt dtg umah.. 

2 comments:

Kak Kay said...

selamat hari raya, bagus korang sume ya mak n abah tak de pun pakat2 kumpul adik beradik, sedap tengok menu korang....

Ayu said...

c.lah: menu cik lah nasi dagang yer.. sedapnya.. ktorg masak menu biasa je.. Tak sesedap mak masak pun.. hehe..