♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Saturday, October 23, 2010

Pulangkan padaku!


22.10.2010 hari yg sgt malang. Bgn pg rasa mls jek sbb berjaga smpai kol 4 pg.  Taktaula nape mata ni tak ngantuk2. Seminggu ni mmg ktorg tido atas jek. Tupun sbb Echa nk layan vcd. Klu x mmg  tido bwh. Bgn kol 6.45 pg terus turun bwh nk mandi. Time tu pikir best jek sbb ada kursus lg. Leh kuar umah lambat. Bile nk smpi step yg last rasa terang jek dan pintu dapur ternganga luas. Tingkap dapur pun terbukak. Ya Allah.. terus aku menjerit sekuat hati "abanggggggggggg........".  Tak berani nk turun tnggu hubby turun lu. First yg aku tgk tmpt aku ltk handbag.. Hah.. dah xde.. Wallet hubby pun xde. Time tu dh rasa separuh jiwaku pergi.. Pencuri tu baik hati lak tinggalkan isi wallet hubby (ic/kad nikah/lesen/kad atm/kredit kad dll) kt meja makan. Cuma amik wallet dan duit jek. Tp heran gak cmne dia leh bukak pintu tu. Sbb tgn kecik je leh muat masuk tingkap. Jarak antara tngkap dan pintu xjauh. Sblh2 jek. Tu la silap ktorg masa renovate umah xpk pun pasal tu. Kunci mangga pulak xde sbb dh transfer mangga tu ke pintu gate. Silap ktorg gak. Tp.. dah benda nk jd. Klu mangga pun dia leh potong kan.. Mcm2 skill pencuri ni klu dia nak masuk. Pintu dapur tu mmg setahun skali je bukak. tupun time wat mkn2 raya. Mmg xde tangga pun kt pintu blkg tu. Kena melompat la klu nk turun.. Kesan pd pintu grill pun xde.. Hubby terus kuar umah tgk keliling jalan sekitar umah kot2 ada dia tnggalkan apa2.. Tp, xde apa pun. Xdptla nk gi kursus.

Benda yg hilang cuma handbag aku siap ada wallet lg, 2 jam tgn hubby dan duit hubby. Dia cuma selongkar kt kwsn almari baju Echa jek. Dua laci almari atas terbukak tp xde apa pun dlm tu. Atas almari jela ada wallet hubby dan jam tgn hubby. Handbag aku letak di kerusi mkn Echa. Siap dgn beg baju Echa dia rembat skali tp dh kuarkan isi dalam la sbb mngkin nk ltk handbag aku dlm tu kan.. Kena la cover skit kan.. Waaa... handbag baru beli tu.. dlm tu mcm2 benda penting ada. Perfume pun baru beli.. Sob.. sob.. sob..


Syukur sbb pencuri tu x naik tngkat atas. Mngkin sbb dh dpt duit dlm RM600++ dia terus blah. Kalaula ktorg tido bwh time tu cmne la agaknya.. dan kalaula ktorg angkut sume benda naik atas, cmne la agaknya yer.. Subhanallah.. Syukur gak sbb xkuarkan duit utk aqiqah Echa mlm tu.. Klu x, lg bykla pencuri tu untungkan..kan..

 
Terus gi wat report polis. Lamanya..  2 jam setengah baru setel report. Time tu dh kol 12.00 tgh dh. Dahla ari jumaat, masa terhad nk wat sume benda..


Yang hilang:


(1) IC
(2) MyKid Echa
(3) Lesen
(4) Kad Nikah
(5) Duit (RM300)
(6) Kad parking
(7) Kad Jabatan
(8) Kad mengandung kerajaan dan swasta (ni yg plg penting sbb ada rekod ECG jantung dan surat original refer Hospital.. malasnya nk gi wat lg)
(9) MC kerajaan dan MC Swasta (ni pun penting gak.. xmasuk opis lg tu yg ada jek dlm beg)
(10) Buku ASB (ni yg risau gak ni, tp dh bekukan pun.. in case la)
(11) Kad ATM Maybank (dh bekukan gak)
(12) Kunci umah (nak kena wat lubang kunci baru)
(13) Perfume (baru beli maa.. RM200)
(14) Handbag Sembonia (RM210.. ni pun sedih gak..)


Hubby n SM Sukaimie..
kt tmn berjaya pun ada kes mcm ktorg..
masuk ikut pintu dapur gak..



Amik gambar..

sume tnggu smpi pintu JPN bukak..
nasib baik akak tu nmpk perut ni.. dptla kaunter khas.. huhu..




Gi JPN kol 12.15 tgh tp dh xsmpat. Dh tutup time rehat daa.. Kol 2.45 ptg baru open blk. Blk umah dulu  gi makan pastu baru kuar blk. Sampai sana ramainya org kt pintu JPN tnggu smpi bukak. Hmm.. dpt ke setelkan ic arini yer?? Sume berebut nk amik no giliran.. alhamdulillah.. dpt no kaunter khas sbb mengandung. hehe.. 15 minit dh setel.. nk gi JPJ utk lesen mcm dh lmbat.. isnin la baru wat. nasib baik gak xgi JPJ sbb SM Sukaimie dtg umah nk amik gambar..



Kejadian ni watkan ktorg akan lebih berhati2 lg. Skrg ni pun jam dh kol 4.30 pg tp rasa fobia, takut nk tido. Biarla pagi ni aku jd security guard. Tp, takut2 beranila. Senapang mainan Echa ltk kt sblh.. hehe.. kena la amik feel sbg security guard kan.. Hubby dan Echa dah lama dibuai mimpi. Sian hubby sbb penat berfutsal. klu x, leh jd rukun tetangga sama2.. hehe..  Ktorg tido bwh je mlm ni. Nk try bertahan smpai Subuh. Insyaallah..Masih berharap pencuri tu pulangkan dokumen2 penting dlm tu.. Pulangkan.. Pulangkanlah padaku...........

3 comments:

Kak Kay said...

la bila terjadinya ni ayu, kalau tak bukak blog ayu c.lah tak tau pun..... nak wat cam ne kan sekadar boleh repot aja lah , nak dapat balik barang2 tu susah la...

Ayien Azreen said...

balik keje ari jumaat tu gak aril beli kunci selak bagai... ape yg ade kat pasaraya tuh la... tp sampai skang xhabis pasang... pintu beranda atas yg kat belakang tuh punye la keras... kat sini pun banyak kes... tp masuk ikut bumbung...

Ayu said...

ktorg dh psg mangga solex tp rasa mcm xsafety lg.. selagi x pasang engsel, selak sume.. selagi tu tido xlena..
c.lah : awal pg jumaat.. tula.. harap sgt dia pulangkan rekod hospital dan mc.. yg lain tu xpenting..
k.ayien: masa wat report polis, SM tu ckp kt area pinggiran tu masuk ikut siling umah.. tinggi tu.. tingkatkan keselamatan umah yer.. (ni ckp utk diri sendiri gak).. huhu..