♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, October 19, 2010

Jantung.. oh si jantung hati..

Ouwcchh.. bgn pg td rasa sesak nafas ni. Rilek2 lu kt katil. Tgk dinding, tgk hubby, tgk Echa.. Napela rasa mengah2 lately ni. Sakit apa lak kali ni. Teringat lak yg kena gi wat ECG. Mls tul nk gi klinik kerajaan. Sbb dh kena aritu yg klinik swasta suh refer kt Hospital Selayang, baik gi klinik kerajaan terus kan.. Tgk awal lg kol 6.15 pg. Nak bgn rasa mls je. Ahh.. xkira.. pegi jela.. 
 
Kol 7.30 pg dh smpi kt klinik kesihatan tmn kenanga. Time tu dh ramai org. Masa gi daftar,  awal2 ckp yg klinik ibu dan anak suh dtg wat ECG. Dia suh duduk dulu. Dpt no awal gak la. Rupanya tu no yg jumpe doktor. Kena wat ECG dulu baru jmpe doktor.  Kenala amik no utk wat ECG lak. La.. td masa daftar xnk ckp. Dh dpt no 47. Lagi 30 org tu.. Sblm tu, ada geng makcik2 dh kecoh2 sbb dorg pun kena amik no gak utk amik darah. Sblm ni amik darah kt bilik lain.. ni dh tukar kt bilik lain. Sian makcik2 tu.. Dtg kol 7 pg. Sbb xamik no dpt no lambt.
 
Kol 10.00 pg gi mkn dulu roti canai. Ala.. bukan kena amik darah. Makcik kt sebelah ni ngadu lapar.. yela kena puasa la kan nak amik darah. Kol 10.30 pg dh xramai org dh. Dr tmpt duduk penuh dh byk yg kosong. Kol 11 pg, baru smpai no. Suspen.. suspen. Tarik nafas byk2 dulu baru masuk bilik. Pastu kena baring. Time ni rasa segan dgn sorg misi laki yg tgh amik darah kt sblh. Walaupun tutup dgn tirai je tp ada lubang2 gak. Yela.. kena selak la baju ni utk misi ltk wayar2 kat dada.. eeeiii...  time bersalin pun xrasa malu camni la.. Klu ada hubby leh suh dia cover skit.. Cpt2 la misi ko ltk wayar2 tu kt dada aku ni.. Ada 6 wayar kt dada..  kt dua2 tgn dan dua2 kaki pun dia ltk. Sambil tu tarik nafas.. zikir byk2.. dh siap dh pun.. Bila taye kat misi tu, dia ckp nanti doktor tgk dulu. Kena jmpe doktor lak.

Dpt lak doktor yg tak mesra alam. Dia byk refer je kt buku merah preggy aku tu dan asyik tgk je kt result ECG aku yg pjg berjela.. Xde pun dia xplain apa2. Pastu dia tulis kt kertas. Ala.. dh tau dh. Ni mesti kena refer kat Hospital Selayang ni. Taye kat dia teruk ke.. dia kata gi cek dulu kt hospital. Pastu aku taye lg yg ni biasa ke time preggy ni.. Dia kata klu biasa xdela kena refer hospital. Dpt mc utk arini..
 
 
Ni la result ECG yg panjang..
Doktor tu phm ke tak yer.. Xde pun nk xplain kt aku mende2 ni..
At least, xde la rasa rugi kan dtg sini..
baik terus gi Hospital jek..

Surat refer ke hospital selayang..
Nak kena wat appointment dulu..

Esok la gi wat appointment kt sana dan esok gak ada appointment dgn GMC utk check up perut. Harap la xde apa. Kt klinik gomen aritu xpuas ati sbb xcek perut. Nk tgk baby kt perut ni.. Dh sebulan xtgk dia..

4 comments:

Mama Miraki said...

Ayu...cam suspen jer...kalau cik nab dah tak lena tidur malam tu. alah tapi harap2 x ada apa2. biasalah time mengandung kan kita cam cepat mengah....

ingat masa cik gee dulu nak bersalin...lebih kurang kes cam ayu ler...tai jantung baby....tapi alhamdulillah x ada apa...

Ayien Azreen said...

sebenarnyer doktor tuh tak paham kot... huhuhuhu...

~ Mummy Gee ~ said...

kat opis 2 member dpt bby baru, 2 org tengah menunggu hari... tetiba rasa cam nak bagi Dafiy adik la pulak... hahahha. MMiraki...apa lagi?

Ayu said...

c.nab : mmg suspen.. td cek up kt GMC doktor kata tu biasa je. xtau la nk ikut mana satu.. GMC doktor pakar tu.. dr HKL..
Kak Ayien : yela.. mmg dia xtau la.. iwan geram tul dgn doktor tu..
c.gee : apa tnggu lg.. dafi pun dh besar.. hehe..