♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Tuesday, October 12, 2010

Bercinta betul kalau..

Arini gi klinik kesihatan ibu dan anak. Baru nak wat buku merah. Kalau tak, check up kt swasta jela kat Gombak Medical Centre. Aduh.. mmg benci betul kalau gi klinik gomen ni. Taula kalau gomen puye servis tersgtla lambatnya.. Sbb pk nk bersalin kat Hospital Selayang, kalau x, xdela nak dtg sini.  yela.. at least klu nk bersalin kt hospital kerajaan kena la ada rekod kerajaan puye. Kol 7.20 pg dh tercegat kat klinik. Amik no dulu.. okla dapat org ke 3. Gi breakfast nasi lemak sbb awal lg pun. Kol 8 baru start. Misi pun baru terkedek2 dtg. Preggy kali ni gi sorg jek. Xnak susahkan hubby.  Nanti lambat lgpun klu dia ikut kena antar Echa lg.. nak tnggu dia siap lg.. hehe.. gi sorg2 senang.. 

Kol 8 misi dah panggil.. wah sgt cepat. Rupanya kena dgr taklimat susuan ibu. Ala.. dtg awal kena dgr taklimat lak. Ada la dlm 10 org terawal kena dgr dan dalam 10 org tu aku sorg jek yg anak ke-2. yg lain sume anak sulung. Dh kena kongsi pengalaman lak dh.  Hospital Selayang dan Hospital Kuala Lumpur dan klinik sekitarnya mengamalkan konsep mesra bayi. Tu yg kena dgr taklimat tu.. 

Plg xsuka skali time kena test air kencing, pastu duduk dulu tnggu misi panggil utk amik hb, tekanan darah dan timbang berat. Tunggu lg utk wat buku merah. Kali ni kena test HIV, penyakit kelamin dan nak tau darah jenis apa. La.. dh anak ke-2 pun kena cek jenis darah apa lg.. Leh berubah ke darah ni yer? Pastu tunggu lg. Kena gi bilik no 2 lak utk pemeriksaan antenatal. Dgr misi bebel2 lg psl susuan ibu, pemakanan lg.. Bla..blaa..bla..  Pastu tnggu lagi utk masuk bilik no. 3 utk cek doktor lak. Lamanya nk tnggu ni. Rasa malas dh nk gi pasni. Kalau swasta sume cek dlm 1 masa jek. Tnggu pun jap je..  Aiii.. bercinta betul..

Kol 11 pg baru kena panggil doktor. Time ni dh pening sbb panas kot. Mula2 biasala cek  mata dulu, pastu cek jantung ok ke x.. Tp time cek jantung lama lak. Doktor ni mcm xpuas hati. Cuba lagi cek dada belah kiri.. kanan blk.. Pastu dia ckp "Jantung ada bertambah skit".. Hah.. apa yg bertambah doktor? Dia ckp la "Denyutan jantung awak laju lain jek, ni kena refer kat klinik biasa ni utk wat ECG, kalau ada apa2 kena refer Hospital Selayang utk wat scan ekor.." Ntahla.. x paham pun. Taye kat dia bahaya tak? Dia kata klu apa2 senang nk pantau, pastu mngkin biasa time preggy ni, cuma kena cek dr awal la. Dia ckp "klu ada apa nanti ditambah dgn jantung baby, jantung awak berat". Hmm.. masih xpaham lg. Time ni dh rasa risau dh. Doktor tu suh gi klinik time tu gak dan tulis kt buku siap2 suh gi refer kt klinik. Dh kol 11 lebih ni kang kena tggu lama lg. Doktor tu offer MC utk setelkan sume arini.  Rasa esok / lusa jela gi.  Kalau gi skrg dgn penat dan pening kang lain citer lak. Patutla skrg ni asyik mengah2 jek.. kdg2 rasa sesak nafas. Ya Allah.. harapla xde apa.. Xde lak dia cek perut ke.. scan ke.. 

Kol 11.30 pg dh setel sume. Misi pun sibuk je suh gi arini. Aku taye kritikal sgt ke? Klu gi esok2 leh x? Dorg kata better gi cpt.

Time ni terpk ada baiknya gi klinik gomen ni sbb klu dorg cek, mmg cek betul2.. cume kena sabar mnunggu je. Klu gi klinik swasta, xyah tnggu lama2.. pastu tiap2 bln leh scan perut (part ni yg best skali). Walaupun RM melayang tp puas hati la kan.. Nampaknya bln dpn kena dtg sini lagi la..  Gi klinik utk wat ECG tu ari khamis la gi sbb sok ada Kursus kt Arkib..  Doakanlah xde apa2 yer.. Amin..

No comments: