♥All About My Family, My Friend, Food, Hobby and We Are Also Love Travelling♥

Saturday, October 30, 2010

Permata Hati..

Sekejap je tgk Aysha Maisara dah besar. 20 Disember 2010 ni Echa genap umur 3 tahun. Mcm2 keletah dia yg buat aku makin rindu dan tak sabar2 nak balik umah. Skrg ni cakap Echa dah leh paham. Kalu kat opis mesti nk call nk ckp dgn dia.. Mcm2 benda dia akan ckp.. ..

Masih jelas lagi di ingatan ketika aku mengandungkannya dan ketika nak melahirkan.. Alhamdulillah.. segalanya dipermudahkan Allah.. Imbas kembali kisah 3 tahun lepas. Aku dijangkakan bersalin pada 23 Disember 2007. Time tu berdoa dalam hati supaya dptla kiranya bersalin lebih awal. Kalau boleh janganlah ujung2 tahun sgt. Nak sampai tahun baru lak mcm lama sgt. Sume katakan yg aku bakal bersalin pada Hari Raya Haji. Apa2 jela.. 

Malam 19 Disember 2007 iaitu malam hari raya aidiladha, ingat lagi time tu mak mertuaku bertaye bila nak meletup ni? time tu aku senyum jek sbb aku rasa sihat jek.  Bila nk tido malam tu aku langsung xleh tido. mengiring ke kiri, kanan, terlentang, sume wat aku rasa serba x kena. Byk kali pegi ke toilet sbb rasa mcm nk buang air besar jek.. Tp, xde apa pun. Time tu dh terpk dh smpai masa ke nk bersalin? Kol 5 pg baru dpt tido. 

Pagi 20 Disember 2010 iaitu pagi hari raya aidiladha, aku masih ligat di dapur. Time tu turn ktorg beraya di umah bondaku. Bwh perut rasa sengal2 jek tp aku masih ligat buat minuman dan hidangkan makanan utk family yg akan balik dr sembahyang raya. Tibe2 je rasa perut ni memulas2 . Terus ke toilet dan tgk ada tompokan darah di seluar. Dah sampai masa ni.. Time tu aku tarik nafas2 dalam dan kuar dr toilet mcm biasa. Cuma bgtau pd Kakak Ipar jek. sementara tnggu yg lain balik dr sembahyang raya, aku siap2 kan diri, beg dan minum air yg ustaz jiran rumah buatkan. Aku pun xtau camne time tu aku rasa tenang je. Mungkin sbb byk belajar dr pengalaman org lain dan byk membaca.

Kol 9 pg hubby balik.. biar dia makan dulu baru nk ckp. Aku langsung xlalu nk makan. Walaupun time tu terliur tgk rendang daging, ayam msk merah. Slow2 aku bgtau kt hubby yg time nk bersalin dah smpai. Aku xnak dia panik sbb klu dia panik aku lagi panik. Tp, lain lak jd. Ayahandaku lak yg panik lebih. Terus suasana jd kecoh time tu.. Aaaiiii... 

Pas siap2 terus ke Hospital Selayang. Time tu kol 10.30 pg. Aku mmg tak rasa sakit langsung. Terus misi suruh aku masuk ke satu bilik. Detik ni yg yg plg tak tahan.. Ada sorg doktor dan sorg jururawat. Cek2.. seluk2.. bukaan laluan rahim baru bukak 2cm..  sakit time seluk tu jek dah wat rasa saspen dah.. terus masuk wad. hehe.. org sibuk raya.. aku lak sibuk nk bersalin.. family2 aku dtg siap bwk bekal.. keluarga mertua pun dtg.. pun bwk bekal gak.. alahai.. nyusahkan dorg lak kan.. tgk dorg sedap je makan.. aku langsung xlalu jamah makanan. rasa kenyang walau xmkn apa pun. cuma minum air je.

Time tu dh bape kali misi dtg pun xingat dh. Seriau je rasa time seluk2 nk cek bukaan tu. Kol 4.30 ptg misi cek dh bukak 5 cm dan terus leh masuk labour room.. Time tu x rasa sakit lagi. Kat labour room sorg2 je.. mana hubby ni? xkan dia xleh masuk.. wayar2 penuh kat perut. tgk doktor dan misi kuar masuk. Tgk mesin kat sebelah.. sume wat aku rasa berdebar2 dan xputus2 berdoa. Bila misi pecahkan air ketuban time tu dh rasa sakit sgt. Taye kat misi, suami xleh masuk ke? Pastu dia ckp.. la.. nape suami xmasuk. Nanti sy panggil kan.. Lepas nmpk hubby je terus rasa semangat bersalin tu dtg.. Graf kat mesin tu jap turun jap naik.  Peluh meleleh kuar.. Lengan hubby rasa mcm aku nk patah riukkan je.. Misi cek kejap je bukaan dah 8 cm. Misi bidan pun dtg.. Dann...  dgn dua kali teran.. kol 6.40 ptg aku selamat melahirkan puteri sulungku seberat 2.89 kg.. syukur alhamdulillah.. melihatnya sempurna dan sihat.. Berkat doa semua.. dapatla baby aidiladha yg di beri nama Aysha Maisara..

Terkilan gak sbb gambar masa kat hospital hilang dlm hp hubby..

 Time ni umur Echa baru 2 hari.. 


Muka ikut belah hubby..
Masa pregnant wat scan doktor dh ckp 98% girl dan ikut muka hubby..


Wednesday, October 27, 2010

Open Table - Carls Jr

Sesi mengemukkan badan lg.. Dpt msg dr ofismate pagi2 time breakfast nk belanja lunch kt Carls Jr, Pavillion Hmm.. psl apa lak yer Rose ni nak open table ekk? OOooo... pasal dia dpt duit tunggakan naik pangkat rupanya.. huyyoo.. mkn free.. best.. best.. Tak penah makan kat sini... ni first time la kiranya.. lama la dok kt kaunter tu pikir nk mkn apa..

Byk giler fries dia.

Besarnya burger dia.. xabis makan pun.. 
amik burger famous star with cheese..
penat bdk kaunter tu xplain dan melyn ktorg..
sedap gak..
 
  wajah org yg open table.. rose..
moga murah rezeki dan gembira slalu..
thank u rose..
 
  muka2 hepi dpt mkn free..
 
  aaaiii.. satu2nya kumbang yg ada.. huhu..
en kamarulzaman yg suke menyakat org..
 
  ehem.. ehemm.. ntah apa2 la En Kam ni..
bgtau bf rose tu kang..

Sambil makan smbil bergambar.. bile la nk abis makan..
 spe lak yg nk open table lg pasni yer? 

Sunday, October 24, 2010

Kenduri Doa Selamat dan Aqiqah - Part 2

Alhamdulillah.. selesai sudah kenduri doa selamat gi haji abah mertua dan mak mertua skali aqiqah Echa. Lg 2 minggu mak dan abah akan berangkat ke Mekah. Cmne la Echa time nenek dan atuk dia xde nant. Echa rapat dgn neneknya.. Sayu hati bila dgr bacaan doa dan tgk beg2 yg besar kt bilik mak. Dh ckp dgn Echa yg nenek nk gi jauh naik flight.. dia kata "anganla.. echa nk itut.." Sedih je dgr..
 
Terkejut tgk ramai org datang dan org surau pun ramai. Aku cuma tlg gorengkan ikan jek. Sbb amik catering tak byk la nak masak. Cuma masak soto, sambal goreng, bubur kacang hijau jek. Gambar makanan xde mood nk snap sbb penat. Byk sgt makanan dan kuih-muih dr makcik2 sedara.. Time dtg mood bergambar, time makanan dh nk abis. hehe.. amik gambar kat dapur terus jela.. Makanan sume licin.. Terima kasih kt Cik gee sbb bwk daging salai masak lemak yg sedap.. faveret tu.. byk giler aku mkn hingga mnjilat jari..

kurma daging dan ayam goreng rempah

sayur campur dan sambal udang
 
 beriani kambing.. cpt tul abis.. ni pun tnggal kepala jek.. 
 hubby cik nab, Cik Saidon dh amik..
ramai tul hantu kambing yer..
ada sorg makcik jiran sini yg dtg siap ckp.. "waahhh.. kambing".. hahaha.. 

 mcm2 jenis muffin ada.. bubur kacang hijau mak buat..

 
 aksi2 penanggah yg setia di dapur.. adik2 ipar, eira dan eija..
ada sorg lg.. kak ipar, kak ayien tp x dpt snap gmbar sbb dia x pakai tudung.. huhu..



karipap.. karipap.. cik nab dr ampang dtg dgn bwk karipap..

klik.. klik.. sume dh tukar uniform..

Ramainya tetamu yg dtg.. sesak dlm dan luar umah..

kak ipar, kak miza.. kot ye pun bukak la spek hitam tu..

ayahanda, adik apis dan tunangnya, nana

kakakku, kak lin dan abg ipar, abe jai..
  
 sian yaya.. demam.. meragam jek..

anak sedara.. adam..

kak ipar, kak mas dan anak sedara, nurin..

abgku, angah.. seriusnya bro..

adik ipar, emi dan sepupu hubby, ayep..

bersama bonda yg suka bergambar gak.. 

bersama hubby tersayang..
ni pasangan yg sdg hot kt kwsn umah dorg..
pasangan pecah umah.. hehe.. 

dgn cik mek molek dr muar.. senyumla.. senyumla.. aahhaaii.. cik mek molek...

 dgn cik lah... nape ekk gambar ni kabur?
 dah edit still kabur.. nk kasi cik lah nmpk awet muda kot..

makcik2 sedara yg giler posing.. gambar kabur lg..
apakah skrin hp ni dh xleh terima utk snap gmbr mereka ini?

gambar kabur lg..

 Sepupu hubby, danish dan anak sedara, Aril...

pakcik2 sedara, abah mertua dan sepupu2 hubby..

echa suka sgt sbb ada ramai baby..

eira yg tak penat2 bekerja.. 

menantu2 yg rajin, amanah dan tekun menjlnkan tugas.. haha..

 cmnila bagus.. sambil2 gossip cik nab ada tlg2 gak..
ktorg xkisah pun cik nab blk lmbt.. hehe..

ni penyerahan tugas ke apa ni?

 abah dan mak mertua..
moga selamat menunaikan fardhu haji dan sihat sepjg di sana..

dafiy dh tido.. amir dh tido.. echa?
manala si echa ni.. xdpt nk dikawal dh..

aiikk.. korg pun tido gak..
rasa terang lg kat luar tu..

sepupu hubby, danny yg setia dgn beg galasnya..
mummy.. along nk blk..
jap ekk along.. mummy tnggu lps isyak dulu baru blk.. along gi tido lu yer..

tolong kami.. bantu kami..
derma ikhlas encik..

 eija dan si dia..
borak apala tu..
Echa dihantar sbg penyiasat.. huhu..

mak long dr kota tinggi, johor.. nk blk mlm tu gak..

byee.. cik mah dr klang nk blk dh..

 echa, aril dan amir..

Echa dan Amir yg sentiasa berkepit..
sian mak ucu eira kena buli..

Pakcik dr Kulai, Johor dtg dlm kol 6 ptg dan tido umah mak.. Kol 9 mlm dh ngantuk sgt sbb kurg tido. Mcm2 benda pikir kot..  Xtau pun makcik2 blk kol bpe.  Sedar2 dh kol 12 mlm, hubby ajak blk..